Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

EGY FŐZNI SZERETŐ HÁZIASSZONY FÜZETÉBŐL! 3.rész

2016. március 17. - Karácsonyi Klári

Önállóan és köretként alkalmas ételek zöldségfélékből, sütéssel!

100_4848.jpg

 

Töltött cukkini, uborka, padlizsán és tök!   Burgonya variációk!

Szinte mindegyiket ugyan úgy lehet elkészíteni. Én mindegyiket meghámozom, megmosom.  Keresztbe félbevágom bármelyiket és a magháznál egy kicsit kikaparom  Ilyen kis "csónak" féléket kapok. Picit megsózóm, majd elkészítem a tölteléket, ahol igen csak sokféle variációt lehet alkalmazni, ki - mit szeret!  Ha nem akar megállni a tepsiben, akkor az aljából is levágok egy vékony darabot.

1  TÖLTELÉK VARIÁCIÓ:  Fél kg darált hús, egy csésze rizs, ( előre megfőzött ) apróra vágott vörös hagyma, só, bors, kömény, piros paprika, 1 egész tojás és bármi más, pl.petrezselyem, gomba,  zöld paprika( apróra vágva). Jól elkeverem a tölteléket és a kis csónakokra halmozom.  A tepsit kikenem vajjal ráteszem a töltött csónakokat és  apró vaj darabkákat a hús tetejére. Beteszem a sütőbe 180 fokra és kb. fél óra alatt kész. Öt perccel előtte  - már látszik ha átsült - még kiveszem és reszelt sajttal meghintem és 5 percre vissza teszem.  Tálalás és étkezés előtt még esetleg meg lehet locsolni tejföllel is.

2. TÖLTELÉK VARIÁCIÓ: Fél kg darált hús, egy zsömle (összevágva és tejben megáztatva, majd kicsavarva a húshoz adom) só, bors, kömény, fokhagyma, piros paprika, petrezselyem és 2 egész tojás. Jól összekeverem és ugyan csak a fent leírt módon vajjal kikent tepsibe teszem és elkezdem sütni. Ízlés szerint a végén reszelt sajtot és tejfölt is tehetek rá.

daralt-hussal-toltott-cukkini.jpg

3. TÖLTELÉK VARIÁCIÓ: Fél kiló gombát előre elkészítem. A gombát is én megpucolom a külső héjától és felvágom vékonyabb szelekre , vöröshagyma, libazsír, gomba, só vagy ételízesítő, bors, kömény, petrezselyem és megdinsztelem egyben. Közben teszek bele egy marék rizst és egy bögre vizet, mert a gomba is enged levet. Ha a rizs már puha akkor kész. Bele teszek 2 kemény tojást apróra vágva.  Az egészet jól elkeverem egy 1 egész nyers tojással és a kész masszát megint a kis "hajókra" rá halmozom a fentebb leírt módon.  Tepsire teszem, és be a sütőbe. Figyelem mindig lehet, hogy már 20-25 perc után kész. Reszelt sajttal és tejföllel meglocsolom a végén.

4.TÖLTELÉK VARIÁCIÓ: 20 dkg főtt sonkát  vagy főtt tarját  vagy párizsit apró darabokra összevágom két keményt tojást szintén összevágom, egy zsömlét (tejben áztatott és kicsavart) szintén bele teszek, petrezselymet, só,bors, kömény és  2 dl.tejfölt, de a  min.24 %-ból, mert  a 10%-os az nagyon vizes. Egy kis reszelt sajtot is bele teszek és az egész masszát felhalmozom a már elkészített kis csónakokra.

5.TÖLTELÉK VARIÁCIÓ: A csónakokra ráteszek juhtúrót a tetejére zsíros tejfölt  (24 vagy 30%) és még egy kis reszelt sajtot is. Kb. 15-20 perc alatt kész. Mindig kell nézni. Mindegyiket vajjal kikent tepsibe rakom.

6.SÜLT CUKKINI, PADLIZSÁN, UBORKA: Megpucolom a héjától,  félbevágom, megmosom, nem kaparom ki, sűrű tejföllel megkenem és reszelt sajttal  180 fokon kb. 15 perc alatt kész. Mindig kell figyelni, mert látni, hogy mikor van kész.  Ezekre nem petrezselymet kavarok a tejfölbe, hanem apróra vágott kaprot és sót, borsót, köményt.

7.TÖLTÖTT BURGONYA: Az egészben megfőtt krumplit,  keresztben félbevágom, egy kicsit a közepéből kikaparok és  az aljából egy picit levágok, hogy megálljon a tepsiben. A fenti bármelyik töltelékből ráhalmozok. Reszelt sajt  rá és mehet a sütőbe.

8.FŐTT BURGONYA tejföllel: Az egészben megfőtt krumplit, szintén félbevágom,  megsózóm és jó sűrű tejföllel meglocsolóm, ízlés szerint petrezselyemmel vagy kaporral meghintem. Vagy teszek rá reszelt sajtot vagy nem, így is finom.

9.FŐTT BURGONYA tojással: A már megfőtt félbevágott krumplit egy kicsit kikaparom jól megsózóm és a közepébe egy nyers tojást ütök. Be a sütőbe. Akkor kész ha megsült a tojás. Utána meghinthetem sajttal, tejföllel, ki hogyan szereti.

10.FŐTT BURGONYA virslivel: Az egészben megfőtt krumplit félbe vágom és az aljából is mindig levágok egy picit, hogy megálljon a tepsiben. Ráteszek  a fél krumplikra egy darab igazi szalonnát bevagdosva és egy virslit is  2 centiméterenként bevágom és oda kis sajt darabkákat teszek. Indul a sütőbe. Ha kész megsült a szalonna is, tejföllel meglocsolom úgy tálalom.

11.FŐTT BURGONYA juhtúróval: Az előkészített félbevágott krumplira ráteszek juhtúrót és jó sűrű tejfölt a tetejére és be a sütőbe.

12832424_1142380515795277_3779320591307018032_n.jpg 

12.SÜLT ZÖLDSÉGEK: Sokféle zöldségfélét lehet sütni, jó kacsa, liba zsírral vagy vajjal vagy olajjal. Sárgarépát és fehérrépát, zellert, hagymát,  cukkinit, padlizsánt, uborkát nyersen lehet szeletelni rögtön a tepsibe. Brokkolit, karfiolt, spárgát, karalábét én egy kicsit előtte 5-10 percig sós vízben főzőm. Vagy karikára vagy hasábra vágom a zöldségeket vagy rózsáira szedem. NEM sózóm és nem fűszerezem a sütés előtt, mert úgy is sok víz van benne és nem szeretem ha ráégnek a fűszerek. Minden  zöldséget előkészítek kivajazom a tepsit és beleteszem , elrendezem a zöldségeket. Még zsiradékkal megöntözöm és alufóliával letakarom és kb. 20 percet sütöm 200 fokon. Majd leveszem az alufóliát és visszateszem 10-15 percre, hogy megpiruljanak a zöldségek. Utána fűszerezem, só, bors, kömény egyebek, így nem ég rá és nem enged még több vizet ki magából.

Azért nem használok sütőpapírt, mert valaki ilyen helyen van és tudja, hogy különféle zsírokkal, vegyszerekkel van átitatva, hogy ne ragadjon le rá semmi.

13. TÁLBAN SÜLT ZÖLDSÉGFÉLÉK: Általában mindegyiket egy kicsit sós vízben előre főzöm. Így biztosan nem marad nyers. Egy tálat kivajazok és beleteszem amit akarok készíteni. Brokkoli, karfiol, cukkini, sárgarépa, zeller,uborka lehet vegyesen is ha szeretjük. Sózóm, borsózóm. Fél liter tejfölbe beteszek 3 tojást, sót,  felverem habverővel és az egészet beleöntöm a tálba a zöldségekre. Reszelt sajt  a tetejére és általában fél óra alatt 200 fokon szépre sül és finom.

food-904773_180.jpg

 JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr18489872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása