Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

EGY FŐZNI SZERETŐ HÁZIASSZONY FÜZETÉBŐL! 5.rész

2016. március 21. - Karácsonyi Klári

Halak, káposzták és egyebek!

 

food-993457_180.jpg

HALAK:  Én csak halakat szoktam venni. Rákokat és egyéb tengeri herkentyűket nem nagyon szeretem, ezért azokról nem tudok írni!

A Pontyot mindig szeletbe veszem és rántani szoktam. A panírozást már leírtam a rántott húsoknál. Ne felejtsük el a halakat sem előtte besózni.

A Hekket meg a tengeri halakat nagyon szeretem.   A még fagyott halakat  csak paprikás lisztben megforgatni és  bő forró olajban megsütni. Egy tálba teszek lisztet és egy evőkanál piros őrölt paprikát, jól összekeverem, akkor jó ha a liszt rózsaszín. Az előre besózott haldarabokat beleforgatjuk és azonnal a forró olajba beletesszük. Mindig fedő nélkül sütöm.

Sokféle köret passzol a halhoz. Az összes hideg saláta bármiből és burgonyafélék, de  még kifőtt tésztát is adnak sokszor hozzá, jó szószokkal leöntve. Én a paprikás öntetet szoktam csinálni, mert az hamar megy, nem kell főzni. Egy tejföl, bele sok erős Pista (házi készítés mindig) fokhagyma préselve, pici bors, kömény és apróra vágott kapor. Jól összekeverem és a tálaláskor öntök rá.

 food-712666_180.jpg

HALÁSZLÉ: Én pontyból szoktam csinálni. 4-5 vöröshagymát a szokásos módomon megpucolom (írtam róla az első részben) és még sok fokhagymát is. Szeletelem őket, kevés zsíron vagy olajon üvegesre párolom a hagymát és belerakok legalább egy fél pontyot apróra vágva. Erős paprika, őrölt pirospaprika ízesítő,  bors, kömény,legalább 4-5 halászlékocka és addig főzöm, míg teljesen szét nem főnek és a hagyma is meg a hal is szétmegy, min. 30-40 perc. Aztán kiveszem az összes "trutyit". Le szűrőm a levél egy tiszta fazékba és a már tiszta lébe egy szűrőn keresztül elkezdem bele passzírozni a szétfőtt halat és a hagyma  keveréket. Így már egy finomabb halászlé levet kapok. Aztán beleteszek legalább 4 halászlékockát, szétmorzsolva, mert nehezen akar elolvadni és jó lángon főzőm. Miután megkóstolom és jó halászlé íze van beleteszek 4-5 szelet pontyot és még kb. 5 percig főzőm. Én  nem teszek bele se krumplit, se tésztát. Akinek kell friss kenyeret eszik hozzá.glass-containers-1205652_340.jpg

KÁPOSZTA FÉLÉK!

A káposztáknak rengeteg elkészítési módja van, de én mindig igyekszem, hogy gyorsan és ne túl komplikáltan csináljam

"TÖLTÖTT" KÁPOSZTA:  Savanyú káposztából nálam ez is másképpen van. Mivel se a férjem, se a gyerek nem ették meg azt a káposztát amibe begöngyöltem, ahogy a töltött káposztánál elő van írva, könnyítettem, ha úgysem eszitek meg,- gondoltam - akkor nem göngyölöm be. Mielőtt elkezdeném főzni a káposztát mindig az egészet átmosom, jól megmosom több léről kiöblítem, hogy ne legyen olyan eszement savanyú. Szóval egy nagy fazékba beleteszek egy tenyérnyi vizet és a savanyú káposztából egy jó adagot, közben beleteszek a káposzta közé 3-4 babérlevelet, köményt, sok fokhagymát, borsot, erős paprikát, zöldpaprikát, őrölt pirospaprikát és egy kis szalonnát -aki akar - vagy más füstölt húst. Utána megint egy kis adag savanyú káposztát. Aztán a már kész tölteléket vizes kézzel gombócokká formálom, nem túl nagyra és beleteszem a káposztába. A tetejére a maradék savanyú káposztát, megint fűszereket, esetleg marhahús leveskockát és felöntöm teljesen vízzel, hogy ellepje a víz. Nagy lángra teszem és ha már forr, kicsire állítom és 2 óráig főzöm.  Nem keverem csak rázogatom. Teljesen kész lesz akkor, nem rántom be már, és tejföllel tálalom.        

A TÖLTELÉK: fél kiló darált sertés hús,  2  db. nagyobb hagymát apróra vágok és egy púpozott evőkanál zsírban üvegesre párolom, végül az egészet bele öntöm a  zsírral együtt a darált húshoz. Hozzá adok 25 dkg megmosott nyers rizst,  2 db. egész tojást, egy teás kanál sót, köményt, borsot, fokhagymát, piros őrölt paprikát, erős Pistát, esetleg petrezselymet. Az egészet alaposan összekeverem.

"TÖLTÖTT" KÁPOSZTA ÉDES KÁPOSZTÁBÓL: 1 közepes fej fehér káposztát  szétszedek, megmosom és kisebb darabokra vágom. Ugyancsak egy nagy fazékba egy kis vizet töltök, beleteszem a káposzta felét. Közben megint mint a savanyú káposztánál, fűszereket, babérlevelet,  zöldpaprikát stb. Ugyan úgy aki szereti tehet bele szalonnát, vagy füstölt húst egy darabkát. A töltelék ugyan az mint amit az előbb leírtam a savanyú káposztánál. Szintén vizes kézzel kisebb gombócokat formázok és beleteszem a káposztához. Lehet megint marhahús leves kockát szétmorzsolva rátenni a tetejére. Utána ráteszem a maradék apróra vágott édes káposztát és felöntöm vízzel, de még  teszek hozzá, öntök rá sűrített paradicsomot vagy paradicsom ivólevet. Érezni lehessen a paradicsomos ízt. Megint elfedi a káposztát a paradicsomos víz és ha már forr, kisebbre veszem  másfél, kettő óra alatt minden összefő és kész. Erre nem szoktam tejfölt tenni. Rántást egyikbe sem teszek. Így is finom.

toltott-kaposzta.jpg

ÉDES KÁPOSZTA FŐZELÉK: Kisebb fehér káposzta összevágva, torzsáját mindig kivágni jól, mert keserű is lehet! Fazékba felteszem vízzel és fél kiló sertés hússal, combbal vagy oldalassal. Ételízesítő, kömény, bors, 2 babérlevél, fokhagyma. Ha már minden puha kevés rántást csinálok és paprikával összekeverem és a főzelékbe öntöm. Tejföllel tálalom. Ne legyen túl sűrű. Vagy behabarom tejföllel.

RÁNTÁS: Egy kanál zsírt vagy olajat meg langyosítok és egy evőkanál lisztet teszek bele és állandó keveréssel rózsaszínűre pirítom. Tűzről levéle  rögtön egy kávés kanál őrölt paprikát teszek bele és felöntöm a forró rántást kb.1-2 deci hideg vízzel. Az egészet a főzelékbe öntöm. Jól elkeverem és megvárom míg a liszttől besűrűsödik.

HABARÁS: Két deci tejfölt jó minőségűt (nem 10%) egy nagy bögrébe teszek, hozzá egy púpozott evőkanál lisztet. Víz nélkül jól elkeverem csomómentesre. Szép krémes állagú lesz. A főzött bármiből kiveszek egy kis forró levet, beleöntöm a bögrébe és összekeverem, még egyszer ugyan így megismétlem és aztán lassan az ételbe belekeverem, fokozatosan, mert nehogy összekapja a tejfölt és csomós legyen. 5 percig fő és már látjuk, hogy sűrűsödik szépen.

PARADICSOMOS KÁPOSZTA FŐZELÉK: Teljesen ugyanúgy készül mint a fehér káposzta, csak nem habarással, hanem rántással és azonnal már sűrített paradicsomot is teszünk bele, vagy finomabb paradicsom levet. Mindig kóstoljuk meg mikor már elég paradicsomos az íze akkor elég. Van aki egy kis kanál cukrot is tesz bele, mert a paradicsom savanyú.

SZÉKELYKÁPOSZTA : Savanyú káposztából. Fél kg sertés húsból pörköltet csinálok, beleteszem az 1 kg savanyú, kimosott káposztát, 2-3 babérlevelet, sok fokhagymát, ételízesítőt , zöld paprikát stb.és felöntöm vízzel az egészet és megfőzöm kb. 90 perc alatt minden finom.

DINSZTELT KÁPOSZTA: Fehér vagy vörös káposztából, általában köretnek. Legyalulom a megmosott nagy darabokra vágott, torzsájától is megtisztított káposztát és egy tálba teszem megsózóm. Egy fél óráig ott hagyom levet ereszt. Addig egy lábasban egy kis liba zsírt teszek, köménymagot és a káposztát kicsavarva ráteszem. Kicsit dinsztelem, - nem kell sózni! - majd hozzá öntök 2-3-deci vizet és tovább főzőm fedő alatt, míg megpuhul a káposzta. Ha érzem, hogy jó, mindig megkeverem és a végén egy evőkanál ecetet és egy kis cukrot teszek rá, és újra keverem, dinsztelem pár percig és megint megkóstolom. Ízlés szerint ha finom pikáns, akkor jó. Ha még nem finom, akkor vagy ecetet vagy cukrot hozzá, egy kicsit pikánsnak kéne lennie.

SAVANYÚ KÁPOSZTA Tepsiben. 1 kg savanyú káposztát, megmosom, kicsavarom,és egy kizsírozott tepsibe teszem. Hozzáadok, kb. backon szalonnát, füstölt húst, ki mit szeret.  Még előre  besózott csirke combokat is lehet rá tenni. Babér levél, kömény, bors, zöld paprika stb. Kb. fél liter vizet ráöntök. Alufóliával betakarom.  Egy órán keresztül így sütöm 200 fokon. Majd leveszem az alufóliát és fél órára vissza teszem pirosodni. tejföllel vagy anélkül is finomsavanyu_ka_poszta-300x186.jpg

                                                                                        

 KELKÁPOSZTA FŐZELÉK: Egy fazékba szépen belevágom apróbb darabokra a megtisztított - nagy leveleit leszedjük - kelkáposztát. Ne felejtsük el kivágni mindig a torzsáját. 2 burgonyát kockára vágunk és azt is bele, fokhagymát sokat  4-5 gerezdet és köményt is bele ételízesítőt. Ha megfőtt fél óra alatt kész, az előírt módon rántást bele és felforr utána és kész. Ha nincs fasírtom vagy sült húsom a főzelékhez, akkor szoktam  bele főzni a főzelékbe, füstölt virslit, vagy debrecenit, vagy cserkész kolbászt.

 

cabbage-541645_180.jpgJÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr828498660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása