Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

EGY FŐZNI SZERETŐ HÁZIASSZONY FÜZETÉBŐL! 6. rész

2016. március 22. - Karácsonyi Klári

LEVESEK és FŐZELÉKEK!

 

 485_bigger.jpg

 

Annyi sokféle leves létezik, hogy képtelenség lenne mindet felsorolni.Aztán még ott van a fantáziánk is, hogy ami van éppen otthon, abból készítünk mindig egy kis leves félét. persze ez mindig attól függ, hogy "komoly" levest akarunk-e főzni -ahogy a nagykönyvben meg van írva -, vagy csak az ebéd ne legyen olyan egyszerű, legyen leves is!  Mostanában szeretem a leveseket, mert rájöttem, ha este azt eszem, akkor nagyon jó a szervezetemnek. De hát kinek pap, kinek papné, kinek a lánya! Már az elején írtam, szeretek egyszerűsíteni, minél hamarabb, de mégis finom ennivalót készíteni.

HAGYOMÁNYOS HÚSLEVES: Csirkéből, tyúkból, marhahúsból, sertéshúsból. Mindegyik úgy kezdődik,hogy jól átmosod a húsokat és felteszed főzni egy fazékban hideg vízzel, de csak annyi vízzel, ami ellepi a húsokat.Ha jó zamatos levest akarsz főzni, akkor nem kell sok víz.Később még lehet hozzá adni. Az én levesem, ha beteszem a hűtőbe és másnap előveszem, teljesen kocsonya lesz. Majd megtisztítom a zöldségeket.Én szoktam bele tenni, sárgarépát 3 nagyobb darabot, vagy egy csomóba kötöttet, 2-3 nagyobb fehér répát, egy zellert, karalábét, egy egész hagymát,úgy megpucolva,hogy az utolsó levele, rajta maradjon, ami összetartja a hagymát és később egyben ki tudjam venni, ha már az íze belefőtt.Ha van kelkáposzta levél az is jó ízt ad a levesnek. Túl sok sárgarépát nem jó bele tenni, mert esetleg akkor édeskés lesz a leves.

Az összes  megpucolt zöldséget jól megmosni és kinek-kinek mi tetszik, összevágni apró darabokra. Hosszába, karikára, egészben hagyni. Minél kisebbre vágom, annál hamarabb fő meg a levesben.Ezt fontos tudni a főzési idő miatt.

A csirke általában egy óra hossza alatt megfő. Ha apróra van a zöldség vágva, akkor elég egy fél óra után beletenni a húshoz a fazékba. Ha egészbe nagy darabokba hagyjuk a zöldséget, akkor rögtön utána a hús után is bele lehet tenni és együtt fő.

A tyúkhús sokáig fő, ha már a hús majdnem puha, csak akkor tegyük bele a zöldségeket, mert szét főnek.

A marhahús leves, szintén sokáig fő ezért, csak ha már majdnem puha a hús akkor teszem bele a zöldségeket.

A sertéshúsból készült levesbe,ha nem hagyom egyben a hús , hanem szeletekbe teszem bele, akkor fél óra után már beleteszem a fazékba a zöldséget is és együtt főnek.

Természetesen minden húslevesnek mád íze van, attól függ milyen húsból készítjük. A legerősebb, zamatos , aromás leves a marhahúsból van. Ugyancsak finom csirke ízű leves is főzhető tyúkból és csirkéből. Megint más ízű, de finom húsleves készíthető a sertéshúsból is!

Ha esetleg kezdő háziasszony valaki én arra buzdítanám, próbálja ki, mindegyik húsból a levest és majd saját maga és a családja eldönti, mit szeretnek, melyik ízlett? Miből kérik újra a levest? Soha nem árt így kipróbálni és tudják tapasztalat teszi a mestert.

Szóval ott tartottam hideg vízben felteszem a húsokat főzni és majd megfelelő puhára főtt húsnál, hozzá teszem a sok zöldséget. Én nem szedem le a habját, mert állítólag sok hasznos anyag van benne a szervezetnek. Ha már feljött a habja egy kicsivel utána teszem bele az ízesítőket, fűszereket. Nem használok sok félét.Egész bors, pici kömény,fokhagyma 3-4 gerezd, esetleg erős paprika, zöldpaprika és a sok különféle zöldség. Amikor ez mind el kezd főni, nagyon finom illata lesz. nem nagy tűzön, nem lobogó vízzel főzőm, csal normális lassabb  lángon. Nekem ahhoz nincs türelmem, amit írnak, hogy reggel feltesszük a levest, mini lángra és 4-5 órán keresztül főzőm. Nálam így is finom a leves! Annyi vízzel főzőm, hogy van amikor éppen csak eléri a zöldségeket. Alul van a hús a fazékba és rá a sok zöldség, és mindig fedővel!

20110201hazitunde4.jpg

Ha kifőtt tésztát, cérna metéltet,  csiga tésztát vagy egyebet akarok majd a levesbe beletenni, akkor mindig  külön megfőzőm  sós vízben, leszűröm és majd a forró levest rámerem tálaláskor.

GRÍZGALUSKA: Ha azt szeretnék a leveshez tálalni a következő egyszerű, de nagyszerű módon készítem.Egy egész tojást egy mélytányérba teszek felverem, pici sót, petrezselymet, borsót és annyi grízt, hogy nagyon puha és szinte még folyékony legyen a massza. Egy fél órát hagyom pihentetni, és látni, hogy megduzzadt. Forró lobogó ízesítővel ellátott vízben külön kifőzőm  kiskanállal bele szaggatom és közepes lángon megfőzőm,és finom, puha és könnyű lesz a galuska. Úgy adom a leveshez mikor tálalom. Azért nem főzőm bele a végén a levesbe, mert akkor nekem mindig megeszi a finom levet.

GULYÁS LEVES: Nekem a legfinomabb marhahúsból, de sertéshúsból is finom. Egyszerűen egy  jó szaftos, hosszú lére eresztett pörköltöt készítek, bármelyik húsból csinálom. / Elkészítést lásd pörkölteknél/ A húsokat én kisebb , apróbb darabokra szeretem vágni és nem nagyokra. Majd 2 sárgarépát és 2 fehérrépát, 4 szem krumplit megpucolok. A répákat,  vékony karikára vágom, a krumplit kockára, majd  beleteszem a pörköltbe és felengedem vízzel, hogy megfelelő leves sűrűségű legyen. Nem teszek bele nokedlit a végén, kizárólag kalória csökkentés céljából, meg másnapra a nokedli megeszi a levest. Aki szereti és nem kell félnie a sok kalóriától tehet bele. A végén még szép, apróra vágott petrezselymet teszek bele.

LEBBENCS LEVES: Kisebb darabokra összetöröm  vagy a lebbencs száraz tésztát, vagy széles metéltet, kocka tésztát.Kb egy marékkal.Egy lábosban egy kevés fél evőkanál libazsíron, állandó kevergetés mellett megpirítom szép pirosra a száraz tésztát.Teszek hozzá utána egész köménymagot és levéve a tűzről, rögtön egy evőkanál őrölt piros paprikát. Megkeverem, majd vízzel felengedem és teszek bele 4-5 szem krumplit amit megtisztítottam és kockára vágtam. Fokhagymát 3-4 gerezd és borsót és ételízesítőt, petrezselymet. Lassan főzőm, hamar kész. Mindig minden ételt meg kell kóstolni főzés közben és úgy ízesítem még ahogy akarom. A fiam szeret bele tenni reszelt sajtot és tejfölt is,ezért elnevezte sajtlevesnek.:-)))

SIMA KRUMPLI LEVES: Felteszek főzni vízben 4-5 szem kockára vágott krumplit, ételízesítőkkel, bors, kömény, fokhagyma 3 gerezd és petrezselyem.Ha van otthon répa azt is mehet bele, apróra szeletelve. Zöldpaprika ha van otthon, minden levesbe jó, finom ízt ad neki! A tálalásnál előbb egy kis tejfölt teszek a tányérba és úgy merem rá a levest és jól összekeverem. Aki szereti lehet bele főzni, virslit, debrecenit, és lángolt kolbászt is szeletelve. Változik az íze attól függ melyiket teszem bele. Ki kell próbálni, miként ízlik a legjobban.

KARFIOL,ZÖLDBAB,KARALÁBÉ LEVESEK: Én mindegyik levesbe bele szoktam hozzá tenni egy sárgarépát is karikára vágva. Mindegyiket megpucolom, megmosom. A karfiolnál csak a fehér rózsáit használom fel. A zöldbabot, összevágom  kb.4 cm nagyságú darabokra. A karalábét hosszabb vékonyabb kis darabokra vágom. Mindegyiket egyformán készítem el. Egy fazékba felteszem vízzel főzni, annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket.Bele ízesítők, a szokásos bors, kömény, petrezselyem, zöldpaprika sót csak akkor adok hozzá, ha az ételízesítőtől nem elég sós. majd egy  24 %-os tejfölt bele teszek egy bögrébe hozzá egy csapott evőkanál lisztet és habarást készítek / lásd: habarás/ és lassan bele engedem az előírt módon a levesbe, hogy ne kapja össze. Mivel más fajta zöldségből készül, hiába ugyanaz az elkészítési mód ,mégis különböző  az ízük.

ZÖLDSÉG LEVES: Mindenféle zöldséget, fehér répa, sárga répa, karalábé, zöldbab, karfiol, zeller, ami van otthon, apróra, karikára, 2 szem krumplit kockára vágva stb.  Egy fél kanál liba zsíron megdinsztelem és felengedem vízzel.Zöldpetrezselymet, ételízesőt, leveskockát  - ki, mit szeret  - teszek bele, meg kömény, bors és  ha megfőtt a zöldség akkor a leves általában már kész.

health-657847_180.jpg

PARADICSOM LEVES: Rántás nélkül készítem, paradicsom ivóléből jó, finom sűrűből. Ki mennyit akar. Két paradicsom ivólevet kb. 1 litert beleteszek a fazékba és ha forró, fő akkor egy marék megmosott rizst, vagy egy kis apró kevéske száraz tésztát.A rizstől vagy a száraz tésztától is nekem elég sűrű lesz a leves, ezért nincs rántás. Sót vagy ételízesítőt, borsót, 2 szem babérlevelet és egy kis kanál cukrot, mert általában a paradicsom savanyú.

KRÉMLEVESEK: Én nem szoktam csinálni,mert szeretek rágni és csak a pépes dolog nekem nem kell. Aki szereti sok-sok receptet talál krém leves ügyben máshol.

KATA LEVES: Ezt én csinálom magamnak, mert észrevettem, hogy remek természetes vízhajtó is és nem terheli meg a gyomrot, nem emeli a cukrot és jó ízűnek érzem.Egy fej kelkáposzta a nagy zöld leveleit jól leszedem és a torzsáját kivágom, megmosom és apróbb darabokra felvágom. Beleteszek egy fazékba fél kanál liba zsírt 2-3 krumplit kockára, egy nagyobb sárgarépát, fehér répát karikára vágva és egy picit dinsztelem. Majd vízzel felengedem és bele a kelkáposzta darabokat. Annyit vizet hozzá, hogy majdnem elfedi a káposztát.Vigyázat mert a kelkáposzta ha megfő nagyon összeesik.Bio marhahús levesport teszek bele, egy kis ízesítővel, erős paprikát is, zöld paprikát is és sok fokhagymát 5 gerezdet és köménymagot is. A végén a cserkész kolbászt szeretek apróra vágva bele tenni. De lehet bele, bármilyen füstölt kolbász is, vagy sonka félét hozzá adni,nem fogja elrontani.

 

GYÜMÖLCS LEVES: Egy üveg meggy befőttet a levével együtt beleöntök egy lábosba.Teszek hozzá egy púpos evőkanál kristálycukrot, egy kis fahéjat, pár szem szegfűszeget, egy citrom karikát melegítem, majd egy bögrébe bele teszek egy pohár 30% tejfölt és egy csapott evőkanál lisztet, habarást készítek vele és óvatosan bele csorgatom a levesbe. 5 percig főzőm és kész, lezárom. Akkor majd ha bármilyen friss gyümölcsöm van,eper, málna, barack, görögdinnye, szilva, körte,ribizli stb.beleteszem apró darabokban a forró levesbe és megkeverem, majd langyosan vagy hidegen tálalom.Finom tejszínhabbal rózsa díszt tehetek a tányér közepére!

10426911_1171855029520743_8751921319068242582_n.jpg

SZÁRAZBAB LEVES:Előző este beáztatok fél kiló babot, hogy jól ellepje a víz. Én a tarkát szeretem,mert úgy érzem annak van a  legjobb íze, de kinek-kinek melyik a szimpatikus. Másnap egy fazékba beleteszek,tiszta vizet valamilyen füstölt hús félét, de nem a teljesen nyerset, mert az nagyon sokáig fő meg.Legjobban szeretek egy füstölt, de már  előzőleg megfőtt sonkából egy darabot bele tenni. Az átmosott babbal felteszem főzni. Mindenképpen lepje el a babot a víz. Csak 2 babérlevelet, borsót,köményt és fokhagymát teszek bele.Sót nem, mert attól függ milyen sós a sonka. Ha nem elég sós később lehet utána ételízesítőt vagy sót bele tenni.Egy óra múlva beleteszek egy sárgarépát és egy fehér répát karikára vágva és egy kávéskanál őrölt piros paprikát és tovább főzőm. Ha megfőtt a bab jó puhára, akkor egy pohár 24%-os tejföllel és egy púpos evőkanál liszttel habarást készítek /lásd habarás/, petrezselymet rakok bele és 5 perc után lezárom.Kész a bableves.

images-2_1.jpg

FŐZELÉKEK!

KRUMPLI FŐZELÉK: 1 kg krumplit megtisztítok, karikára vágok felteszem főzni 2-3 babérlevéllel, borssal annyi vízben, hogy pont elfedi a krumplit. Vagy sót vagy ételízesítőt használok. Már is készíthetem jó minőségű 30%-os tejfölből egy habarást, mert a krumpli hamar megfő. Aztán rögtön tehetem bele a habarást az előírt vigyázatos módon. / lásd: habarás/ Ha sikerült egy jó krémes állagú, finom ízű krumpli főzeléket kapok.

ZÖLDBABFŐZELÉK,KARALÁBÉFŐZELÉK: Egyformán készül. Megtisztítva,apróra vágva,akár zöldbab, akár karalábé egy fél evőkanál zsíron megdinsztelem /lásd: dinsztelés/és felengedem utána nem sok vízzel.Bors, kömény, 2 gerezd fokhagyma, ételízesítő. Ha megfőtt/lásd. habarás/ behabarom egy 24 %-os tejföllel és egy púpozott evőkanál liszttel és 5 percig még főzőm. Kész.

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK: Általában mirelit borsóból készítem. A mirelit borsót beleteszem fagyott állapotban a lábosba,2dl vizet hozzáteszek, ételízesítőt, borsót és kb.5 dkg vajat. Fedővel főzőm, hagyom, hogy kiolvadjon és utána összefőnek az ízek.Mikor a borsó már tényleg puha, bestaubolom (liszttel vékonyan megszóróm a borsó tetejét)és átkeverem az egészet evvel a liszttel a lábasban, közben tovább fő közepes lángon és majd 3 perc után felöntöm, kb 2 dl tejjel.Jól elkeverem és egy finom nem túl sűrű állagú, jó ízű főzeléket kapok.

afo_z.jpg

 

SZÁRAZBABFŐZELÉK:Megint előző nap beáztatom a babot és másnap vízben felteszem főzni, annyiban, hogy a babot éppen elfedje. Egy kávés kanál libazsírt, 2 babérlevelet, borsot, köményt 4 gerezd fokhagymát és ételízesítőt teszek bele. Ha megfőtt a bab egy 24 %-os tejföllel és egy púpozott evőkanál liszttel habarást készítek, utána még 5 percig főzőm és kész.

 images_2.jpg

 

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr618511194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása