Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

VÁRLAK NÁLAM VENDÉGSÉGBE! Ételajánlatok a hétvégére! 4.rész

2016. április 30. - Karácsonyi Klári

100_8293_1.jpg

Örömmel vártalak ezen a héten is, foglalj helyet és mondom miket főztem, aztán amelyik tetszik eszel belőle!

 Van sült tengeri hal, aztán fasírt vegyes zöldségekkel, töltött paprika, rántott csirke, krumplival, hideg uborka leves, majd tejbegríz kétféle csokival és palacsinta!

100_8043.jpg

TENGERI HAL: A halakat még felolvasztás előtt, megmosom, félbe vágom és jól megsózóm. majd paprikás lisztet csinálok,  finom liszt egy egy evőkanál házi őrölt pirospaprikát bele a lisztnek rózsaszínnek kell lennie. Beleforgatom a halakat és bő forró olajban bele teszem. Úszni kell az olajban a halacskáknak! Látni, ha már szépen megpirosodik, -fedő nélkül sütöm a halakat mindig - akkor megfordítom és ha a másik oldala és szép piros kész. Sok petrezselyemmel készült sárgarépás krumpli van mellé , hagymás, zöldpaprika salátával, paprika szósz, ketchup, majonéz, ki mit szeret.

100_8827.jpg

FASÍRT ZÖLDSÉG KÖRETTEL: A fasírtot a szokásos módon megcsinálom, fél kg darált hús, 1 egész tojás, 1 tojás csak sárgája, fűszerek,- izlés szerint - bors ,só, kömény, fokhagyma sok erős Pista féle és egy zsemlének megfelelő apróra vágott fehér kenyér tejben áztatva és nem kicsavarva. Jól összegyúrom és kisebb pogácsát csinálok belőle és forró, bő olajban kisütöm. Mirelit bio vegyes zöldséget  egy lábosba  5 dkg vajra ráöntöm, egy fél dl vizet hozzá és bio levesporral meghintem, örőlt bors és közepes lángon rövid idő alatt kész.

100_8591.jpg

TÖLTÖTT PAPRIKA: 25 dkg darált sertés húsba bele teszek 7-8 dkg rizst, egy egész tojást és valami, pár deka zsiradékot liba zsírt, vagy olajat, hogy ne legyen nagyon száraz a töltelék, fűszereket, petrezselymet, ki mit szeret, sót és összekeverem. Majd a zöldpaprikákat megtöltöm evvel és beleteszem egy lábosba őket, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a paprikákat és marhahús leves porral megszóróm, só helyett, közepes lángon főzőm. Mikor már a hús megfőtt kb.egy óra, addigra a víz is nagy részben elpárolog, csak egy kicsi marad az alján. Kiveszem a paprikákat és a  maradék kis vízbe bele öntök 2 üveg házi sűrített, főtt paradicsomot.Nagyon finom, friss paradicsom íze van, de egy kis cukrot teszek bele, mert úgy a finom. Vissza teszem a paprikákat, rántást nem teszek bele, mert elég sűrű és egyet  felforr a paprikákkal és készen van. Anyukám mindig krumpli pürét adott hozzá és megszoktam  én is.

100_8718.jpg

HIDEG UBORKA LEVES: A hal elé nagyon passzol. Az uborkát, meghámozom, lereszelem, picit megsózóm, borsózom, fokhagymát préselek rá és ki mit szeret én kefirrel, aki nem szereti yoghurttal is lehet leönteni, jól összekeverni és kész.

_jpg.jpg

 RÁNTOTT CSIRKE, VAJAS,PETREZSELYMES  BURGONYÁVAL: A kicsontozott felső combot miként rántom ki, már leírtam a 2. részben. A krumpli: egy fazékba felteszek karikára vágott burgonyát 1 kg és egy kis darab vajat teszek rá 3-4 dkg és sót, borsót és petrezselymet, természetesen előre apróra összevágva. Ilyenek már ne írok le a jövőben, mert ez természetes. Ráöntök az egészre 1 dl vizet és lefedem kis lángon hagyom, míg  puhára fő, össze érnek az ízek, mire megfő a krumpli a kevés víz is elpárolog és nem kell leszűrni, lehet enni. Állítólag így minden értékes ásványi anyag a burgonyából benne marad, nem ötjük ki a vízzel.

100_8819_1.jpg

TEJBEGRÍZ: Kb. 3 dl. langyos tejbe, egy csipet sót teszek, bele szórók apránként 4 - 5 csapott evőkanál grízt. Majd folyamatosan keverem és kb. 5 perc után érzem, hogy sűrűsödik és rögtön kész. Tányérokra kiöntöm és még amíg forró reszelek rá, sötét és tejcsokit vegyesen. Direkt nem teszek a grízbe cukrot, csak ami a tetejére kerül az édes. Ki hogyan szereti. Lehet rá, csoki helyett, fahéjas cukrot, egy kis reszelt almával, vagy vékonyan pl. eperlekvárt  rátenni és friss eperrel díszíteni. _ma_solat.jpg

PALACSINTA: Nagyon egyszerű és százféle töltelékkel. Egy lábosba bele teszek két egész tojást, felverem jól kézzel habverővel habosra, majd egy csipet sót, egy pici kanál cukrot és fél liter tejet öntök bele, majd fokozatosan szórók bele  lisztet és keverem kézzel habverővel, hogy ne legyen csomós. Nem kell egy fél kg liszt bele, de az már látszik, ne legyen túl sűrű sem. Fél órát pihentetni és utána a serpenyőben megsütni. Vagy az egész tésztába bele öntök 1 dl olajat, összekeverem és sütöm a teflonos serpenyőbe, vagy minden sütés előtt egy mini olajat öntök a serpenyőbe, kinek, miként a jobb. Rengeteg töltelék féle létezik, egyszer majd összeírom. Azt hiszem mindenkinek van kedvenc tölteléke a palacsintába. Én most kínálok nutellás, túros, lekváros, mákos, diós, vaníliás epres, fahéjas almás és sós palacsintát tejfölös sajtosat!

Amelyiket kívánod, váljék egészségedre!

Jövő héten újból jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr258675690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása