Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

ÉTEL AJÁNLATOK......ebédre,...vacsorára,....reggelire! 1.rész

2016. július 23. - Karácsonyi Klári

100_9092_1_ma_solat.jpg

Kedves érdeklődő OLVASÓ! 

FŐ DOLOG, ÚGY FŐZNI,......HOGY A MINDENKORI PÉNZÜNK ELÉG LEGYEN!

Már több mint 40 éve főzők rendszeresen a családomnak, hála Istennek volt mindig kinek főzzek és igényelték is. Így az eltelt évek alatt kialakult egy rutin  háziasszonyi  tudásom és szeretném a tapasztalataimat - aki erre igényt tart - tovább adni!

Eddig én azt érzékeltem, hogy ha főzz az ember, -  főleg ha nem egyedül van - akkor  az otthon készült reggeli, ebéd és vacsora készítéssel - ami külön munkával jár ugyan - jóval olcsóbban ki lehet jönni, mintha mindig rendelünk, vagy éttermekben eszünk.

Arról most nem is akarok beszélni, hogy a különféle éttermekben - még a drágább helyeken is - miket etetnek meg a kedves vendéggel! Nem akarom senkinek az étvágyát elvenni..... Ha mi vásárolunk jó minőségű alapanyagokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy finom ennivalót készítettünk magunknak vagy szeretteinknek!

Tehát ha szükséges, hogy beosztással éljünk, akkor gondoljunk arra, hogy a reggelit és a vacsorát is ha mi vesszük meg élelmiszer üzletben és elkészítjük, akkor olcsóbb mintha előre gyártott és haszonnal tovább adott  bisztrókban, büfékben vásárolnánk  meg. Pl. Ha veszünk egy sonkás, (szalámis) szendvicset 500,- Ft-ért egy büfében, akkor ha mi vásároltunk volna 10 deka sonkát egy élelmiszerboltban, abból az 500,- Ft-ból kétszer tudunk ugyanolyan finom szendvicset csinálni magunknak. Tehát ugyanazért a pénzért kétszer tudunk sonkás szendvicset enni, ha nem készen vesszük meg a bisztróban, hanem elkészítjük magunknak!

Sok ajánlatom nagyon egyszerűnek fog tűnni, de azért írtam le mégis ezeket az ennivalókat, hogy amikor "sokadika" van, jusson eszünkbe ezekkel az ételekkel is át lehet vészelni a kritikus napokat.

 

Teljesen vegyesen fogok ajánlani ebben a sorozatban reggelire, ebédre és vacsorára fogyaszthatókat. Lesznek ünnepi ennivalók is, hiszen nem mindig csak szerény, egyszerű étkeket eszünk. Néha jól esik azt enni amit kívánunk vagy szeretünk, de esetleg többe kerül.

 

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

 

Mivel most itt a cukkini szezon és sokan szeretik, induljunk a cukkinikkel!101_0112.jpgCUKKINI LEPÉNY:  A tepsit kivajazom és a ételízesítővel megszórt cukkiniket szét terítem,majd sűrű palacsinta tésztát öntők rá.

101_0113.jpg

Én 180 fokon sütöttem és mikor már látom, hogy szépen megsült kiveszem. Ízlés szerint lehet még melegen reszelt sajttal vagy tejföllel, vagy mindkettővel fogyasztani!

101_0047.jpg

CUKKINI FŐZELÉK:  Két krumplit kockára vágva felteszek kevés vízben ételízesítővel főzni. Kb. 15 perc után beleteszem a 2 felvágott cukkiniket és amíg fő elkészítem egy evőkanál lisztből, félpohár tejfölből a habarást és óvatosan előírás szerint behabarom. 2-3 perc és kész.  Bármilyen hússal finom enni és magában is ízletes!

100_9947.jpg

RÓKAGOMBA LEVES: 30dkg rókagombát egy kis libazsíron megdinsztelek és utána adom a  vegyes mélyhűtőtt zöldségeket  és egy tojásból nokedlit. Marhahús bio levesport teszek hozzá só helyett és nagyon finom lesz!

101_0002.jpg

SZÉNA-SZALMA TÉSZTA: Itt muszáj tésztát gyúrni, mert csak akkor finom. 3 tojásból egy csipet sóval és annyi liszttel amennyit a tojás felvesz tésztát gyúrok,majd fél órát pihentetem majd vékonyra kinyújtva széles metéltet vágok. A tészta felét lobogó sós vízben megfőzőm és olvasztott vajra szedem. A másik felét bő, forró olajban ropogósra sütöm. Végül a két tésztát összekeverem, borsodóval leöntöm és fahéjas cukorral tálalom!  BORSODÓ: 4 dl fehér bort és 2 dl vizet felteszek főzni egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal. 2 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukorral kikeverek egy csapot evőkanál liszttel tovább keverem és a kis lángon lévő borhoz, óvatosan mindig habverővel kavargatva lassan hozzáadom és rövid ideig a habverővel felverem. Habos lesz és rögtön leveszem a tűzről és tálalom. Később a habja elmegy, de az íze finom marad.   Gyerekeknek megteszi vaníliás mártással is.

101_0138.jpg

SÜLT PARADICSOM: Itt a friss paradicsom szezon! Önmagában is, de vacsorára is -pl.bundás kenyérrel - és köretnek is aki nem akar sok szénhidrátot enni.  Félbe vágom a paradicsomot, kivajazott tepsibe teszem megsózóm és reszelt sajtot halmozok rá. Ha a sajt már megsült kész a paradicsom is!

101_0020.jpg

LECSÓS TARHONYA: Egy kis libazsíron megpirítom a tarhonyát  a hagymát együtt, ha már elég akkor hozzá adom a lecsónak valókat, paprikát, paradicsomot, ételízesítőt vagy sót és kétszeres vízzel mint a tarhonya mennyisége felöntöm, lefedem és főzőm. Nagyon finom ízű lesz. Én paradicsomban megsütött tojást és sonkával betekert virslit adtam hozzá.

100_9933.jpg

SONKÁS ZÖLDBAB KÖRTÉVEL: Együtt egy kis vajra odateszem a főtt szeletelt sonkát és a babot meg a körtét. Pici sót csak, mert a sonka esetleg sós. 20-30 perc múlva kész, remek íz kompozíció.

100_9706-1.jpg

SVÉD GOMBASALÁTA: 30dkg champion gombát egy kis olajon egy hagymával megdinsztelek,  majd petrezselymet, citrom héját,  ételízesítőt, babérlevelet, borsot, köményt teszek bele és egy fél zöldpaprikát és főtt házi paradicsomot egy üveggel.Kb 30 percig főzőm és kész. Hidegen- melegen finom, annak aki szereti!

dsc00203_ma_solat.jpg

VENDÉGVÁRÓNAK:  Készíteni szoktam ilyen szendvicseket is, egyszerű, gyors, mutatós és finom. Minden amit van otthon, krémsajt, sonka, sajt, tojás vagy hideg sült egy kevéskét rátenni és rögtön finom ennivaló lesz belőle!

101_0074.jpg

FINOM LINZER: A tésztája áll 40 dkg liszt, 20dkg vaj, 10dkg cukor, csipet só, sütőpor, citromhéj és három tojás sárgája. Az egészet gyorsan összegyúrom, ha szükséges tejfölt teszek hozzá, hogy egy finom jól nyújtható tésztát kapjak. Rögtön kinyújtom és kiszaggatom lyukas és sima formával. Vajas tepsire rakom és 180 fokon megsütöm. Ha kihűlt bármilyen lekvárral összeragasztom.

 

100_8977.jpg

TÚRÓS-KAPROS LEPÉNY: A tészta alja ugyanaz mint a finom linzer tészta csak cukor nélkül!  Túrót, tejföllel egy tojással, kevés kaporral,sóval finomra kikeverünk és rátesszük a tésztára. 180fokon ha az alja már megsült, akkor kész!

 

100_9701.jpg

SAROKHÁZ: A 60-70-es évek non-plusz-ultrája a süteményekben. Eredetileg finom csoki torta volt alatta és igazi tejszínhabbal gazdagon bevonva. Ha nincs kedved annyit dolgozni vele, úgy is megteszi, hogy egy finom, friss tortaszeletet vásárolsz - amit szeretsz - és igazi tejszínhabot felversz - nem ócska növényi, vegyi dolgokat - és dúsan bevonod a tortaszeletet. Érezni fogod az igazi tejszínnek mennyivel jobb, finomabb íze van. Én az ilyen dolgokkal úgy vagyok, hogy inkább eszem kevesebbszer ha drága a minőségi árú, de a jobbat, vegyszermenteset vásárolom inkább.

100_9860.jpg

REGGELIK ÉS VACSORÁK: Szeretem ezt a képet, mivel gyerekkori emlékeimet idézi, mikor falun nyaraltam. Bizony sok ember elfelejtkezett már arról, hogy spórolósabban is lehet néha élni, ha szükséges. Vagy csak vágyunk rá, megkívánjuk már a sok különleges, extra fogások - húsok, szalámik, sajtok - után a minél egyszerűbb étkeket is!

Én nagyon szeretem a sima vagy sós kiflit, egy két helyen pékségben lehet finomat kapni - nem szivacs - és vajas kifli, tejjel, kakaóval, kávéval. Remek reggelire- vacsorára. Vagy vajas, lekváros kenyér fenséges, ha azt kívánjuk.  Szeretem csak simán a teljesen friss vajas kenyeret, paprikával, paradicsommal!

101_0068.jpg

 GYÜMÖLCS: Amikor csak lehetőségünk van, együnk gyümölcsöt simán vagy tejszínhabbal, mindig jó a szervezetünknek!

 

Ha valamelyik ajánlatom megtetszett, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr108897902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása