Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

KARÁCSONYI FŐZÉS, ÉTELEK, SZOKÁSOK!

2016. december 22. - Karácsonyi Klári

Karácsony!                 Karácsony !                 Karácsony!

christmas-table-1909797_960_720.jpg

A karácsonyi főzésekre,  szokásokra teljesen illik az a mondás: Ahány ház annyi szokás!

104_1629_2_1.JPG

 

Kezdeném mindjárt a saját családomnál.  Amióta csak emlékszem a gyerekkoromra, karácsony este mindig halászlevet és rántott halat  készített anyám. Sütött  mákos és diós kalácsot, valamint az én kedvemért kakaós kalácsot is, mert nagyon szeretek mindent ami csokis és én elneveztem csokis kalácsnak. Nem sajnálta a belevalókat.

Még arra is emlékszem kisgyerek koromból, hogy egy idősebb házaspár jött hozzánk akkor vacsorára és egy üveg vörösbort hoztak meg ajándékokat. Aztán tudtam meg később, hogy rokonok voltak.  Eljött a Jézuska és ha jó voltam hozott nekem szép karácsonyfát és különböző ajándékokat!    Nem tudom hogyan, de úgy látszik mindig jó lehettem, mert sok játékot és csillogó karácsonyfát kaptam.    Ezt megszoktam annyira, hogy a mai napig -  már nyugdíjasként -  sem akarok sehová Szenteste senkihez sem menni, nem gond számomra, hogy készülődni kell. Sajnos sok szeretet ember már nem ülheti körül a karácsonyi asztalt!

 

Újabb és újabb szokások jöttek, ahogy változik a módi! Már mindenféle színű karácsonyfa is divat és tájegységenként más és más a karácsony esti menü! Jól van ez így, ezért színes a világ!

 

Aki anyagilag megteheti és nem szeret, vagy nem akar már sokat főzni, készülődni, vásárolni, előre rendelhet. Nagy forgalmat bonyolítanak le a patinásabb éttermek ilyenkor, mert remek elkészítésben meglehet rendelni, bármit elkészítenek, házhoz szállítják, melegen, szépen szervírozva és a tálakért stb. másnap eljönnek és koszosan elviszik, így mosogatni sem kell.  Persze a számla jó vastag lesz!

 

Divatba jött a wellness karácsony is. Főleg olyanoktól hallottam, akiknek a karácsony lelkileg nem jelent semmit, semmi érzelmi összetartozást. Én karácsony nélkül is szeretem akit akarok....szokták mondani, nem kell ahhoz karácsonyi cécó!  Ilyenkor pár napra elmennek egy szállodába, esetleg ott találkozik a család többi tagjával is és mindennel kiszolgálják!

 

Aztán hallottam komoly milliókkal rendelkezőknél úgy is eltelik a karácsony este, ahol a háziasszony soha nem végez házimunkát, főzést, hogy megbeszéli a házvezetőnőjével, délelőtt mindent, hidegtálat, hideg sültet, süteményeket elkészít és akkor az asszony csak feltálalja, ennyit még megtesz!

 

Én azt gondolom függetlenül attól, hogy karácsony este mit eszünk a lényeg, hogy minden embernek legyen meleg szobája és legyen rá pénze, hogy ilyenkor olyan falatokat tegyen az asztalra amit ő és a családja szeret, kedvel.  Valamint egy karácsonyfára és szerény ajándékokra - mert nem ez a lényeg - mindig jusson rá, hogy akit szeretne megtudjon ajándékozni!

 

104_1630.JPG

SZALONCUKOR süti, egyik mákkal van, másik dióval van töltve!

 

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxox

 Kedves Olvasóimnak  ételeimmel ötleteket adok, esetleg egyiket - másikat kedve is lesz elkészíteni  és természetesen nem csak karácsonykor.

 

 

100_9926_1_2_1_1.jpg

 

BAJAI HALÁSZLÉ:  Én most már mindig bajai halászlé készítek, mert egyszerű és nem kell passzírozni és nagyon finom. Két pontyot veszek felszeletelve. Az egyik pontyot teljes egészében, a másiknak csak a fejét, farkát és az apró vége szeleteket teszem bele a lábosba. Egy ponty szép szeleteit félre teszem. 3- 4 nagy fej hagymát apróra vágva egy pici libazsíron átdinsztelem, majd beleteszem a ponty darabokat, csak a szép szeleteket, amit félre tettem az marad ki. Két púpos evőkanál pirospaprikát, bors, kömény, fokhagyma, erős paprika jól átkeverem , mintha pörkölt lenne, majd felöntöm, hogy ellepje a víz és nem kavargatom, de teszek még bele egy pár halászlé kockát is és kevés sót! Paprika, paradicsom is ha van otthon. Egy egész órán át főzőm, de nem kavargatom. Ha már finom a leve, bele főzők nem sok gyufatésztát, - nem külön főzőm ki - majd ha a tészta is jó, akkor bele teszem a szép szelet halakat és még 5 percig főzőm, rendes lángon.  Nagyon finom!

100_9886_1_1_1.jpg

RÁNTOTT HAL: besózni, majd panírozni és forró olajban kisütni, ezt már mindenki tudja biztosan.

100_9907-1_1_1.jpg

RÁNTOTT HAL, HAGYMÁS KRUMPLISALÁTÁVAL: Előre el lehet készíteni. Megfőzőm a krumplikat, felszeletelem és egy finom - ízlés szerint - ecet, cukor, só, bors, paprika, lila hagymás lében legalább 2 órát állni hagyom.

100_0804_1_2.jpg

SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG: Egyszerűen jól besózóm, paprikás lisztben jól átforgatom és bő forró olajban kisütöm!

100_9339-2_1.jpg

LAZAC: A hal szeleteket megsózom és pici vajban fokhagymával, borssal jól átpirítom mind a két oldalán. Bármilyen krumplis vagy saláta köret remek hozzá és kapros szósz vagy tejföl, joghurt, ki-mit szeret!

fontcandy_2_1_1.png

SÜLT KACSA, LIBA, PULYKA:  Ahogy én sütöm tepsiben, vizet öntök rá, sózóm és egy kis pici zsírt. Lefedem alufóliával és kettő óra hosszát sütöm 200 fokon, majd leveszem a fóliát és tovább sütöm amíg piros nem lesz. De ekkor már jó puha, nem szeretem ha a hús nem vaj puha és sok finom zsír sült ki belőle. Töltött pulykát - különböző töltelékekkel még nem csináltam, mert nekem túl sok faxni!

19059355_1889065907972397_3809151168130129778_n.jpg

A hús csontjánál látszik, hogy szaftos és puha. Bármilyen körettel lehet tálalni, attól függ mit szeretnek a családban.

100_1148_1.jpg

TÉLI SALÁTA, hagyma, paradicsom, kukorica.

100_0558_1_2.jpg

 TÉLI SALÁTA más variációval.

101_0224_1_1.jpg

CSIRKE HÚSLEVES: Van olyan család ahol a húsleves elmaradhatatlan az asztalról. Azt hiszem mindenkinek van bevált húsleves receptje, jó étvágyat hozzá!

100_9158_2.jpg

KARÁCSONYI HIDEG NARANCSLEVES: Személyenként egy narancsot megpucolok teljesen ne legyen rajta fehérség, mert az keserű, majd kivágom a szeleteket "narancs filé" lesz belőle és ezt beleteszem a turmixba egy deci tejszínnel és pici fahéjjal. Rövid ideig össze turmixolom és azonnal tálalom, különféle gyümölcsökkel lehet díszíteni! Desszertként is megállja a helyét és finom sima piskóta is remek kísérő hozzá!

101_0058_1_1.jpg

VÖRÖSBOR LEVES: Fél liter vörösborba beleöntök 2 dl vizet, pici fahéjat, szegfűszeget és cukrot, még amíg langyos beleteszek egy egész tojást és egy evőkanál lisztet és habverővel folyamatosan verem, vigyázni, nehogy túl forrjon, mert akkor összekapja a tojást. Először jó habos, később a habja elmegy, de az íze finom marad! Tejszínhabbal vagy anélkül is finom nem mindennapos leves vagy desszert!

15171274_1795370927341896_7027270473521209566_n_1.jpg

AKÁR ÜNNEP, akár hétköznap ezt a legtöbb magyar ember szereti!

 

100_1110_1.jpg

NÉPI ÉTELÜNK, marhapörkölt galuskával.

 

fontcandy_2_4.png

MARHAHÚS KEDVELŐKNEK: Zsírban, vízben sok fűszerekkel és hagymával, fokhagymával csodás puhára főzőm, majd gombát teszek bele, fedő nélkül tovább sütöm és remek szaftja lesz. Krumpli fánkot készítek. A megfőtt sós krumplit összetöröm, pici lisztet és 2 tojás sárgáját teszek bele. Majd kis fánkokat készítek és prézliben meghempergetem és forró olajban kisütöm, hamar kész!

100_9947_1.jpg

GOMBALEVES

100_8765_1.jpg

RÁNTOTT HÚS, saját sült krumplival! Ez mindig az állandó kedvenc, mikor én pucolom és sütöm ki a forró olajban a krumplit a rántott húsok után.

fontcandy_3_1.png

ZÖLDBAB FŐZELÉK, sült csirkemellel.

100_8546_1_1.jpg

Ezt is általában mindenki szereti, hagymás, köményes karaj , vajas krumplipürével.

100_8403_2.jpg

 SZÁRAZ BABLEVES: Van olyan tájegység hallottam, ahol a bableves és a mákos guba a szokás. Én a bablevest, pici füstölt hússal együtt főzőm, sok fokhagymával, fűszerekkel és ha már puha egy tejföllel és egy kanál liszttel behabarom, friss petrezselyem rá és kész!

100_0401.jpg

 MÁKOS GUBA: Én csak kifliből csinálom, meghintem jól cukros mákkal és a forró és vajas jó minőségű tejet ráöntöm, összekeverem és még reszelt citromhéjat teszek rá. A sima gubát is nagyon szeretem, de aki akarja vanília öntetet is adhat hozzá!

35885859_2063909573821362_3696311917942407168_n.jpg

Tejben megfőtt rizs is kiváló édesség, csemege!

100_0536_1_2.jpg

FASÍRT,  vajas brokkolival.

100_0779_1_1.jpg

VAJBAN PÁROLT karalábé főzelék.

100_9316.jpg

MÁKOS,DIÓS,KAKAÓS KALÁCS: Fél liter tejbe felolvasztok 10 dkg zsírt, mikor langyos beleteszem az 5 dkg élesztőt és kettő evőkanál cukrot és hagyom felfutni. 1 kg liszthez hozzá teszek egy kiskanál sót  összekeverem és ha már jó az élesztő akkor beleöntöm az egészet a liszthez. Teszek bele 3 tojás sárgáját és az egészet jól kidagasztom, majd egy kis olajjal megsimogatom az egész tésztát és lefedem konyharuhával és meleg helyen kb. duplájára kelesztem. Ha már jó,  hat felé vágom és cipókat készítek belőle. Egy cipó egy rúd. A  cukros mákot is és a cukros diót is leöntöm forró tejjel, de nem sokat, hogy ne legyen folyós. Mazsolát is és sok reszelt citrom héját teszek bele és megtöltöm a rudakat.  Sima kakaót összeverek cukorral és jó gazdagon megszóróm a tésztát. Mikor megsül, finom csokis lesz. a tetejét megkenem tojással, és villával megszurkálom több helyen.200 fokon sütöm, addig amíg látom , hogy szép piros, átsült!

100_0855_1.jpg

 ANYÁM TORTÁJA: Mindenki imádja, rendkívül egyszerű de nagyon finom! Egy jó piskóta tészta, de plusz 3 evőkanál darált dió is megy bele. A krém negyed kiló puha vaj, 3 púpos evőkanál holland kakaó és ízlés szerint kb. 15-20 dkg porcukor. Egy csipet só. Ezt géppel teljesen habosra, könnyűre kell keverni. A piskótát ha elvágtam először vékonyan házi baracklekvárral megkenni, majd bőven a csoki krémmel. A tetejére pirított mandulát vagy dió darabokat lehet tenni.  Több napon keresztül is megmarad, mert nincs a krémben tojás!  Mi már kitaláltuk, hogy a meggybefőttet kiveszem a levéből és cherrybe és konyakba áztatom egy-két napig és mirelit kiolvadt málnát is teszek bele és evvel tálalom a finom házi sütit.

100_9701_1_1.jpg

EMLÉKSZIK MÉG VALAKI az 1960-70-es évek nagy slágerére  SAROKHÁZ nevű sütire. Egy finom csokitorta és igazi - nem növényi -  tejszínhabbal tele....?

punch-1866144_960_720.jpg

 Szeszes meggy és málna nagyon finom kísérő!

100_9545_1.jpg

Aki nem akarja a tűzhelyet sem bekapcsolni, remek, finom sokféle szendvicset készíthet és több idő marad a családra.

100_9541_1.jpg

HÚSOS, SAJTOS szendvicsek!

100_9524_1.jpg

VAJAS SZARDÍNIÁS, Sprotnis szendvics. A szardíniát kevés vajjal összekeverni friss kenyérre rákenni és mindegyikre egy kis sprotni helyezni. Ez lesz az "aranyhal" és mindenkinek 3 kívánságát teljesíteni fogja! Nem szabad hangosan meg mondani a kívánságot és akkor teljesül!

100_9573_1_1.jpg

KEDVENC reggelim.

 

35974492_2063913717154281_3261766759228637184_n.jpg

Villás reggeli!

100_9569_2_1.jpg

Nagyon szeretem a maceszt is!  Gyerekkorom emlékei a papámmal reggelizek!

100_9175.jpg

 

Aki télen is vesz epret, csinálhat ilyen aranyos mikulásokat, tejszínhabból!

100_1321_1.JPG

FINOMSÁG, kevés munkával!

100_0942_1_1.jpg

Ha sütni sincs kedve, akkor elmegy egy remek cukrászdába és ki válassza a kedvére valót!  Ez most kávés-tejszínhabos eckler fánk, indiáner és diós torta!

fontcandy_3_2.png

Ki, mit szeret! Kókusz  krémes süti, vaníliás, gyümölcsös és finom, egyszerű krémes!

15590412_1266990216700676_9183542185699479425_n.jpg

Lehet főzés, sütés nélkül is szép, békés, örömteli a karácsony, hiszen a lényeg, hogy akik hozzánk tartoznak, körülöttünk vannak, vagy barátaink és kedves ismerőseink, érezzék, lássák, hogy szeretettel vagyunk irántuk!  Ez a lényeg!

 

MINDENKINEK BOLDOG ÜNNEPEKET!

 

OXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOX

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr3312066649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása