Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

FINOMSÁGOK KONYHÁJA, AJÁNLATOK MIT IS FŐZZEK....? 6.rész

2016. július 08. - Karácsonyi Klári

100_9092_1_-1.jpg

Tisztelettel köszöntők Mindenkit, aki az oldalamon olvasgat, nézelődik!

Heti étel ajánlatomhoz a finomságok konyhájából, ha valamelyik tetszik és elkészíti,  jó étvágyat kívánok!

100_9880.jpg

 Zöldség leves 1x2 !?  Egyszer kell megfőzni és kétszer eszek különböző levest belőle!

Csinálok egy zöldség levest. Egy kiskanál libazsírban megpirítok, sok sárgarépát, zellert, apró levesbe való tésztát, karalábét,  zöldpaprikát stb. ami van otthon. Majd felengedem vízzel és bio csirkehús levesport teszek bele só helyett, bors, kömény, 2-3 gerezd fokhagymát is. A vége felé sok petrezselymet.  Egy nagyon finom ízű levest kapok. Így esszük első nap. Második nap, mikor melegítem a levest rögtön teszek bele amíg hideg, fél pohár tejfölt egy 5-6- deka juh sajtot szétmorzsolva és állandóan kavargatom , amíg megmelegszik. Egy nagyon finom pikáns leves lesz, tálaláskor még ementáli sajttal megszóróm. Egyszer kellett csak megfőznöm és kétszer ettünk különböző levest belőle!

100_9882.jpg

Második nap, a melegítésnél tejfölt teszek és juhsajtot morzsolok bele. Tálalásnál, reszelt sajttal meghintem!

100_9801_ma_solat.jpg

RIZSFELFÚJT, RIZSKOCH! Ki hogyan ismeri. Gondolkoztam a két napra a leves utánra palacsinta vagy rizskoch legyen. Most erre szavazott a család. Megfőzőm  bő tejben puhára a 25-30 deka rizst, egy pici sót teszek bele, de cukrot nem. Majd 5 tojásnak a fehérjét habbá verem  4 evőkanál cukorral. Utána egyenként beleteszem a sárgáját és még keverem egy picit , végül az egész tálba beleöntöm a tejberizst, 2 citrom héját belereszelek és 1 vaníliás cukrot. Óvatósan összekeverem és a kivajazott tepsibe öntöm. 180 fokon sütöm szép pirosra és megnézem a villával, hogy megsült-e? Málnaszörppel vagy bármilyen gyümölccsel tálalom.

100_9601.jpg

VEGYES TÁNYÉR! Sült felső csirkecomb - bőre lehúzva - a zsírjában főtt krumpli, friss salátákkal! A sült csirkét - nem sütőbe - már leírtam, de amikor  kevés vizet öntök hozzá beleteszek a lábosba 4 szem krumplit egészben hagyva, ami megfő mire kész a hús és sokkal finomabb így, mint vízben főzve! Friss salátákat, uborka, paprika, paradicsom, leves saláta,lila hagyma, stb. ami van otthon jól megmosom, picit megsózóm és a tányérra rakom, majd erős paprikás tejföllel locsolom meg az egészet!

100_9643.jpg

HIDEG ŐSZIBARACK LEVES! A finom érett barackokat meghámozom, összevágom és a turmixba teszem, majd 3 dl tejet és 1 deci tejszínt teszek bele. Összeturmixolom, és tálaláskor még beleteszek friss apró barack darabokat és egy pár málnaszemet is, ha van!

100_9716.jpg

TEJSZÍNES GOMBA! Fél kiló gomba megpucolok, vékonyra felvágom. Majd egy evőkanál libazsírban meg nagy hagymával együtt megpárolom, megdinsztelem, semmi víz, mert a gomba enged sokat ki magából. Ételízesítő , só helyett és ha a gomba már puha, csak akkor fél pohár tejföl és 1 dl tejszínt ráöntök és akkor a friss apró petrezselymet! Egyet-kettőt fő és kész. Külön megfőzöm vajban párolva a zöldborsót és a rizst is!

100_9765.jpg

GYORS EBÉD! Főtt tarját egy kis zsírban átmelegítem, mikor a sárgarépás zöldborsót megdinsztelem, együtt lehet a kettőt megfőzni. Közben sárgarépát, zellert, fehér répát, karalábét, ami van otthon vékonyra reszelek és majonézes joghurttal összekeverem, fűszerekkel, ízlés szerint. Friss kenyeret is lehet hozzá enni még! 15 perc alatt kész!

100_9725_1_-1.jpg

TEJBERIZS! Már előzőleg leírtam bő tejben megfőzöm (1 bögre rizs, 3-4 bögre tej) cukor nélkül csipet sóval. Mivel a tej úgy is édeskés, és a tetejére jön édesség, bele nem teszek soha cukrot. Ha kész meglocsoltam csoki öntettel és narancs lekvárt tettem rá.

100_9795-1.jpg

Ki kell használni amíg nyár van, a piacról mindig hozom a szép friss gyümölcsöket!

Jó étvágyat hozzá, ha valamelyik tetszik!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr248871448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása