Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

EGY FŐZNI SZERETŐ HÁZIASSZONY FÜZETÉBŐL! 2. rész

2016. március 17. - Karácsonyi Klári

   MINDENFÉLE KÖRETEKRŐL! 

 food-715539_340.jpg

 

Az ételekhez nagyon változatos köreteket lehet készíteni. Ez nagyban függ attól, hogy akinek főzünk, és mi magunk is mit szeretünk. Sorolom amiket én szoktam csinálni és miként készítem el?

Természetesen minden receptnél mindenki úgy változtat ahogy neki tetszik. Én is az idők során kialakítottam dolgokat és én úgy csinálom, mert így érzem finomabbnak. Másik háziasszony meg másképpen csinálja, mert szerinte úgy jobb.

A lényeg, hogy mindenki meg legyen elégedve a végeredménnyel és jó étvággyal fogyassza el!

 

 BURGONYA, KRUMPLI VARIÁCIÓK!

 

SÓBAN - VÍZBEN FŐTT KRUMPLI:  a legrégibb variáció. Megpucolom, (tisztítom), megmosom, kockára vágom és sós vízben felteszem főzni. Egy másik lábosban megolvasztok egy kis vajat - nem margarint, mert az is bebizonyosodott, hogy a vaj igenis nagyon remek zsírokból van összerakva és gyomor védő, kímélő mindenki számára - és beleteszek apróra vágott zöld petrezselymet. Amikor a krumpli megfőtt leszűröm a vizet és beleteszem a petrezselymes vajba, átforgatom, kész.  Ha beteg a gyomrunk, nem kell petrezselyem sem, nagyon jól helyre hozza az ilyen módon elkészített burgonya a gyomrunkat.

MINDENT EGYBEN FŐZVE: Megpucolom, kockára vágom, egy megfelelő teflonos lábosba kevés vizet  öntök alulra egy kis vajat, petrezselymet, sót ráteszek és az egészet együtt főzőm közepes lángon, amit a krumpli meg nem puhult, kész.

Mivel én nem szeretem a héjában főtt egész krumplit hámozgatni, így előre megpucolom pl. a rakott krumplihoz is és egyben megfőzöm a vízben a krumplikat. Utána leöntöm a vizet róla és karikázom.

SÜLT KRUMPLI, RÓSEJBNI:  Megpucolom, karikára vágom és bő, forró olajba beleteszem, hogy ússzon az olajban. Közben megkeverem és szép pirosra sütöm. Kiszedés után sózom. Pár perc múlva átszedem egy másik tiszta tányérba és ott már nincs olaj.

rosejbni.jpg

KRUMPLIPÜRÉ: Pucolom, mosom, kockára vágom és sós vízben fő. Ha megfőtt, leszűrőm és a lábosba a krumplihoz bele öntök tejet, beleteszek vajat, őrölt borsot vagy szerecsen diót keveset. Az egészet habverővel összekeverem, habosítom. Finom, könnyű étel.

SÜLT KRUMPLI: Nagyon finom sült krumplit készíthetünk, sütőben. Hasábra vagy karikára vágva olajjal, vagy zsírral meglocsolva jó pirosra sütjük utána sózzuk, fűszerezzük.

SÜLT KRUMPLI - ZÖLDSÉGEKKEL: Minden krumplit és zöldségeket, sárgarépa, különféle színű paprikák, hagymák, paradicsom, stb, egybe tetszés szerint  karikára, kockára stb. felvágni és fűszerezni, nem megsózni csak a sütés után. Egyben betenni a zsírozott, olajozott vagy vajjal kikent tepsibe és a tetejét is megszórni egy kicsit zsiradékkal. Szép pirosra sütjük. Fenséges illata van és nagyon finom.

 

RIZS és VARIÁCIÓI!

rizses-brokkoli-250x212.jpg

 

EGYSZERŰ RIZS: Egy teflon lábosba bele teszek egy kis libazsírt vagy vajat. Bele öntöm a megmosott normál rizst és forrón egy kicsit kevergetem, víz nélkül. Majd felöntöm hideg vízzel. Az arányok nálam. Pl. 1 csésze rizs, akkor 3 csésze vizet ráöntök. Só vagy bármilyen ételízesítő, nagyon finom ízt ad neki. Vágott zöldpetrezselymet is teszek bele. Ha felforrt egészen kicsi lángra teszem és fedő alatt puhára fő és eltűnik a víz.

RIZSHEZ HOZZÁ ADNI: A legtöbben szeretik együtt főzni a rizzsel amit bele akarnak tenni. Én külön szeretem megfőzni pl. a borsót, sárgarépát, brokkolit stb. és utána keverem össze a rizzsel. Néha külön is tálalom és nem keverem össze a rizzsel.

ZÖLDSÉG KÖRETEK!

BÁRMILYEN ZÖLDSÉG: Tehát így készítem a sárgarépa, borsó, zöldbab, vegyes bármilyen megpucolt, megmosott, felkarikázott, vagy kockára vágott  friss zöldséget, vagy a mirelit zöldségeket is.  A  teflon lábos - mert én azt szeretem, nem ég le benne semmi - aljára vajat vagy zsírt teszek. A vajjal készült zöldségeknek nagyon finom ízük van! A megpucolt, megtisztított zöldségeket bele teszem valamilyen zsiradékba és egy kicsit dinsztelem csak úgy, és egy kevés vízzel felengedem. Sózóm vagy ételízesítőt adok hozzá és fedővel rövid idő alatt készre főzőm.

A spárgát meg kell pucolni a fás részét leszedni és citromos, pici cukros és sós vízben megfőzni, nagyon hamar kész. Vajra rászedni és különféle mártásokkal lehet enni. Egyszerű mód: Egy pohár tejfölbe tubusos majonézt kinyomunk ízlés szerint, fokhagymát és petrezselyem zöldjét, sót, őrölt borsót teszünk bele teszünk bele és jól összekeverjük, kész hamar és finom. (Mindig a petrezselyem alatt apróra vágott zöld petrezselymet értek. A bors alatt őrölt borsót.)

vajas-fu_szeres-spa_rgako_ret-250x212.jpg

 

A mirelit zöldségeket soha nem szabad kiolvasztani, úgy kell fagyott állapotban megkezdeni a főzést  csak sót és kevés zsiradékot teszek rá és nem teszek vizet hozzá, az elég ami magától kiolvad.

 

Külön írok majd a  padlizsán, uborka és egyéb különlegesebben  is elkészíthető köretekről vagy önálló ételekről!

 

 NOKEDLI!

Én így készítem. Egy tálba egy  egész tojást és egy tojás sárgáját  és 3 - 4 dl langyos vizet,  csapott kávés kanál sót teszek. Majd a lisztből amit használok sima lisztből annyit öntök bele, hogy egy kellemesen lágy tészta legyen.Se túl lágy, se túl kemény. Fakanállal jól kidolgozom. Legalább utána fél órát pihentetem. Egy nagy fazékba felteszek vizet főzni egy kis sóval és fél dl olajat teszek bele. Ha forr már a víz nokedli szaggatóval beleszaggatom a tésztát, közben keverem, kisebb lángra teszem, nehogy kifusson. Ha feljött a víz felszínére a nokedli, általában már megfőtt, kész, ki lehet szedni. Szűrőkanállal kiszedem és hideg vízzel leöblítem. Majd a nokedlit egy lábosba szedem, amiben kevés vajat olvasztottam meg. Összekeverem a vajjal és lehet is enni a finom nokedlit még hús nélkül is!

Ilyenkor lehet simán még 2-3-4 tojást ráütni és összekeverni, így  2-3 perc alatt kész a tojásos nokedli is!

Ha pörkölt mellé készítem, akkor nem vajat teszek a lábosba, hanem a pörkölt szaftból  merítek és avval keverem össze a nokedlit.

aprosef_fazis_foto-nokedli-1716.jpg

ZSEMLEGOMBÓC!

A nokedlinál le írt módon nokedlit készítek egy tálban, mikor a fakanállal jól kidolgoztam akkor bele teszek a tésztába kis kockákra összevágott,  sütőben megpirított  zsemle kockákat és az egészet alaposan összedolgozom, majd szintén fél óráig pihentetem.  Utána nagy fazékban vizet forralok, kevés sóval és fél dl olajjal. Jó vizes kézzel megpróbálok a tésztából kisebb gombócokat készíteni, formázni és a felforrt vízbe bele teszem. Vagy egy evő kanállal galuskákat formázok és azt teszem bele a forrásban lévő vízbe.A kezünknek és a kanálnak is mindig vizesnek kell lenni, mert különben ragad a tészta.  Ha kezünkkel formázzuk akkor kis gombócokat kapunk, ha az evőkanállal akkor nagyobb galuskákat.  Ezt több ideig kell főzni, mint a nokedlit kb.4-5 perc. Kiveszünk egyet kettévágjuk és meglátjuk, hogy már átfőtt-e?

 JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr888480758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása