Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

NEM VOLT ELÉG PÉNZÜK......ELINDULTAK KÜLFÖLDRE!

2018. január 16. - Karácsonyi Klári

Bizony sok ember dönt úgy, ha itthon nem elég a pénz,.... kevés a megélhetés, elindul külföldre.....!

dscf6870-medium.jpg

 A házra felvett svájci kölcsön 14 millióra rúgott, kilátástalan volt.... mikor tudják vissza fizetni?

Emese és Zoltán a gyermektelen házaspár is úgy döntött, elindulnak szerencsét próbálni Angliába.  Semmi ismerős, ismeretség, de a munkahelyről már páran elmentek. Ők a többiekhez képest remek helyzetben voltak. A történet igaz, ma is tartom velük a kapcsolatot.

  Egy 35 éves korban összekerült házaspárról szól! Már 43 évesek voltak akkor,  felsőfokú végzettséggel rendelkeztek és mindketten íróasztal mellett ültek, állami munkahelyen! De  úgy érezték idegfeszítő munkát végeznek.....Budapesten. A pénz is kevés lett,  utálattal indultak dolgozni és a svájci hitel miatt megugrott 14 millió forint - házra felvett - kölcsön visszafizetését is kilátástalannak látták.

Megkerestek ketten 7 évvel ezelőtt itthon  400 ezer netto bért. Ebből éppen megtudtak volna élni, de a havi 140 ezer forint törlesztés már sok volt, érezték a hónap végén soha nem jut semmire, nincs pénz!

Hosszas töprengés után számba vették a házukra is még sok-sok forintot rá kéne költsenek, hogy olyan legyen, ahogy szeretnék. A munkahelyen már érezték elviselhetetlen volt a légkör és a kizsákmányolás.....Mindenből elég volt!!!!!

A tíz éves kombi kocsijukba minden fontosnak tartott dolgot becsomagoltak és némi készpénzzel, alap fokú angol tudással útnak indultak London felé. Valamiért ez a város tűnt szimpatikusnak nekik.

Útközben mikor már nagyon fáradtak voltak megálltak megfelelő helyen, felhúztak ott egy  kis sátort és oda becipelték az autóból a dolgokat és az autóban megágyaztak maguknak és bezárkóztak, így töltöttek 3 éjjelt míg Londonba nem értek a kompot is megismerték.....!

A "legolcsóbb" szállodában, -ilyen nincs minden drága-   kivettek 5 napot és azalatt intézkedtek.  Hol kell jelentkezni a külföldinek?  Nyilvántartásba venni, saját számot kapni, itt akarnak maradni, dolgozni, stb.

Azonnal kaptak annyi segélyt, hogy nem kellett éhen halni, de a lakhatást a saját otthonról hozott pénzükből kellett fizetni.

Találtak kiadó szobát, mégpedig egy tipikus angliai házban, alul kettő, felül három szoba van benne, közös fürdő, wc és konyha a földszinten.  Egy szobából elmentek és azt kivették, arra volt elég pénzük 2 hónapra előre kifizették, remélték mire lejár,  már mindketten tudnak dolgozni és abból majd a lakbért tovább fizetni.  Minden szobában más  szerencsét próbáló emberek laktak.  Lengyelek, mexikóikat, románok, bulgárok és Emeséék voltak a magyarok.  Arról nem írok, mindenki el tudja képzelni milyen áldatlan állapot együtt élni ennyi embernek egy konyhával, 2 wc-vel és egy fürdővel!!!

londoni_szallas.jpg

Tipikus Londoni öt szobás házak!

Én mindig elképedtem, mikor hallottam, hogy milyen körülmények között kell lakniuk. De mondták itt olyan árak vannak, nincs választási lehetőség....!   Első a munka, nem alkalmaznak azonnal senkit sem állandóra!  A közelükben volt egy yoghurt gyár, ott az volt a szokás, minden reggel menni kell jelentkezni munkára, - 3 műszakban, szalagnál dolgozni - attól függ hányat vesznek fel, hány napra és akkor rövid ideig tud dolgozni, aztán pár napig otthon, nincs szükség rá. Mindig attól függ a munka a gyárnak mennyi emberre van szüksége.....1 évig így kell dolgozni és egy év után a ténylegesen jó munkaerőket,  éves szerződéssel alkalmazzák!  Mindketten itt kezdték.....!

food1.jpg

Itt kezdték mindketten a yoghurt gyárban, szalagnál, három műszak és alkalmi munkásként, minden reggel jelentkezni kellett....ha dolgozni akartak!

 

  De közben voltak éttermi fogadásoknál segédmunkások, megterítők, minden alkalmi munkát elvállaltak, nyelvtanfolyamra is jártak és elvégeztek egy ápoló, gondozói iskolát, amit az állam fizetett nekik.  Vizsgák....és döntések!  Egyáltalán nem tetszett nekik, de úgy látták, erre van kereslet, munkahely rendes állandó szerződéssel.  Sikerült egy ilyen gondozó szolgálatnál elhelyezkedniük és végre állandó állás, de sok gonddal, idegeskedéssel.....! 

NAPI 12 ÓRÁS  - nem 8 óra!-  munka váltakozó munkaidőben! A fizetés fejenként forintra átszámolva  600 ezer Ft netto, így ketten 1 millió 200 ezer Ft-ot megkerestek. Ebből a lakás és rezsi 400 ezer Ft volt a fent leírt áldatlan körülmények ellenére. Kérdeztem miért nem mennek máshová, békésebb helyre lakni, Emese válasza, akkor az egyikünk fizetése lenne a lakbér, a másik pénzből megélnénk, de nem tudunk félrerakni, spórolni.   A 14 millió otthon maradt hiteltől megakartak szabadulni! Egyikük sem iszik szeszt, és nem is dohányoznak!

Kettő év alatt ide sikerült feltornázni magukat lett állandó állásuk! Közben Zoltán nagyon utálta ezt ápolói munkát és sikerült bejutni a Mercedes autógyárba.  Először csak segédmunkásnak, egy év után már jobban megismerték és jobb helye lett.  Mikor én kérdeztem azt mondta elviselhető munkahely... De nem tudtak máshová menni lakni a tömegnyomorból, mert az anyagiak kötötték őket!  Volt egy cél....!  Következett 5 kemény munkával töltött év.........!

londoni-varosnezes-4-nap-egyenileg_6.jpg

 Teljesen más egy turista szemével London, mint napi 12 órát ott dolgozni!

Összesen  már hét éve voltak kint, 5 éve dolgoztak rendes szerződéses állásban napi 12 órában....!  Zoltánnak három műszakban a Mercedes gyárban, Emesének a munkaidő reggel 6 és este 10-óra között van, ahogy beosztják hozzá a betegeket és házhoz megy ápolni őket kocsival!  Nagyon fáradtak, érzik nem elég a kettő nap szünnap az 5 napos munkahét  a heti 60 óra kipihenéséhez!

 2017 nyarán úgy jöttek haza szabadságra Magyarországra, hogy a tartozásukat -14 milliót- kifizették, tehermentes lett a ház, amit sikerült azonnal el is adni. 

Úgy gondolták, 50 évesek most már ott maradnak egy darabig, lehet a nyugdíjazásig, felesleges teher, gond itt Magyarországon egy aranyos kis ház, amit gondozni, rendben tartani kell.

Most már végre karácsonyra elköltöztek a "nyomortanyáról" elég volt 7 kemény év négy különféle nációval együtt lakni és London külvárosában egy kicsi  50 nm-es de 2 szobás, üres, világos lakást béreltek. A legegyszerűbb skandináv módon berendezték, szekrény nem kell, mert nagy beépített szekrények vannak.

 

slide_368570_4226596_free.jpg

"Mikor megláttuk mindketten azonnal beleszerettünk és 5 perc gondolkodás után azonnal lefoglaltuk!"

neutral-colors-small-apartment.jpg

"A nappali szoba, fenomenális érzés egyedül lakni!"

black-white-grey-bedroom.jpg

"A hálószoba mindkét szoba csak 16-16 nm, de nekünk egy palota azok után!"

modern-small-kitchens-trends-and-ideas-1.jpg

"Imádom a konyhát is, most már néha főzni is fogunk...!"

3.jpg

" Isten gondoskodott rólunk most is, ha Zoli megkívánja a kedvencét a TÚRÓRUDIT, csak elmegy a közelben lévő magyar boltba....!"

gb-fish-chips-mixed.jpg

 "Szeretjük az utcán megfizethető áron kapható Fisch&Chips  az angolok nemzeti eledelét. Mikor a hivatalnokok délben az utcára mennek ebédszünetre 50 %-a ezt eszi! Hal finom bundában és sült krumpli!  Az " újság" megtévesztés, ez direkt élelmiszerre van, nem sima újság!"

girl-2573111_960_720.jpg

 Emese mondta: Most is utálok dolgozni menni a 12 órás műszakra, de amit terveztünk, amiben reménykedtünk, hogy meg tudjuk csinálni sikerült Isten segítségével! Nincs semmilyen tartozásunk.....! És van újra félretett pénzünk a váratlan kiadásokra.

Leírhatatlan érzés újra - 7 év után - egyedül lakni és akkor megyek fürödni vagy WC-re, amikor akarok.....!

 

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxox

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr3613580379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása