Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

EGY FŐZNI SZERETŐ HÁZIASSZONY FÜZETÉBŐL! 7. rész

2016. március 22. - Karácsonyi Klári

EGYÉB FINOM ÉTELEK és KIFŐTT TÉSZTÁK, PALACSINTÁK!

 

 p1180758-dd.jpg

 

VADAS marhahúsból!

Én ezt is egyszerűen és gyors módon készítem. Veszek 1 kg szép marha húst szeletbe, ami szaftos és egy nagy lábosba  négy! nagy hagymát belekarikázok egy evőkanál libazsírba. bele a szeletet húsokat, egy kicsit megforgatom a zsírban  és felöntöm a lábost vízzel, majd beleteszek még hozzá 2 sárgarépát, 2 fehér répát , fél zellert, zöldpaprikát, felvágva, 4 babérlevelet, 6-7 gerezd fokhagymát, körülbelül annyi víz legyen, hogy majdnem elfedje a benne valókat egy kis marhahús leves por, só és elkezdem főzni együtt a zöldségekkel, addig főzőm amíg a hús nem vaj puha. Akkor kiszedem a hússzeleteket egy tálra, és az összes többi zöldséget (a babérlevelet dobom csak ki belőle) egybe beleteszem egy turmixba, vagy botmixerrel összeturmixolom. kapok egy barnás színű trutyit. Az üres lábosba egy kiskanál zsírt teszek egy kis kanál kristály cukrot és egy kicsit felhevítem folytonos kavarás mellett, nem leégetni! Hozzáadom a barna trutyit és 2 dl. 24%-os tejfölt és egy evőkanál mustárt. Ha túl sűrű lenne a szaft, akkor egy kis vízzel hígítom. Kóstolgatom és ízlés szerint ízesítem tovább, míg kellemesen pikáns nem lesz a barna szaft.Ha már jó ízű vissza teszem bele az húsdarabokat egy 5 percig még főzőm együtt és kész.  Igazából zsemlegombóc  /lásd:köretek / a fenséges hozzá, de ha lusta vagyok akkor kifőzők csőtésztát, vagy más tésztafélét.

535315_1171855346187378_1292559499209659716_n.jpg

Rakott krumpli!

Már írtam utálom a forró héjában főtt krumplit pucolni. Ezért kb. másfél kg krumplit nyersen megtisztítok és vastagabb karikára vágom. Víz rá, só hozzá és mehet főni. Ha puha leöntöm róla a vízet és a következő képen rakom össze egy megfelelő, tepsibe, lábasba ( ami kibírja a sütő 200fokát) vagy más jénai tálba.  Az aljára vaj darabokat teszem, majd egy részt a karikára vágott és megfőtt krumpliból, gyengén megsózóm. Egy egész tejfölt, 2dl ráteszek, elsimítom és 3 kemény tojást rákarikázok, majd még kb 15 dkg füstölt,  lángolt kolbászt, szintén karikára vágva. Utána megint krumpli, gyengén megsózom, majd, tejföl, kemény tojás, kolbász.A tetejére krumpli jusson gyengén megsózva és sok-sok tejföllel betakarom. Ha akarom tehetek még reszelt sajtot is a tetejére, de nem szoktam, elég kalóriadús így is. Miután összeraktam, villával bele döfködöm és zsíros tejet öntökbele, addig amíg nem látom az oldalán a tejet.Azért villázok, mert, hogy alulra is menjen le a tej. Be a sütőbe 200 fokra és kb 1 óra hossza alatt kész, ha már szép piros a teteje, kész. Így kapok egy jó szaftos , nem száraz rakott krumplit a tej miatt, mert zömében beszívja a krumpli, de finom lesz, és a kolbászból kisült zsiradék a tejföllel, fenséges ízeket hoz elő. nem szabad spórolni a tejföllel, mert akkor száraz lesz!

Töltött paprika!

Fél kg sertés darált hús 10-15 dkg nyers rizst egy evőkanál libazsírt egy tojást, sót, borsot, köményt összekeverek és a tölteni való zöldpaprikába vagy pirosba teszem, megtöltöm vele. Az egészet felteszem egy lábosba főzni annyi vízzel, hogy a víz ellepje a paprikákat.  A vízbe ételízesítőt teszek.Ha kell mindig adok hozzá még vizet,mert a rizs nagyon megeszi a vizet. Ha megfőtt, akkor a paprikákat kiveszem és a maradék vízbe  jó minőségű, sűrű paradicsom ivólét öntök bele és egy evőkanál cukrot, egy kis kanál piros paprikát. Szeretem ha jó paradicsomos íze van és szép piros, majd vissza teszem a  töltött paprikákat és még kb. 10 percig együtt főzőm. nem teszek bele rántást a rizsből kifőtt anyag is sűríti.

toltottpaprika.jpg

Paprikás krumpli!

Az étteremben serpenyős burgonya címszó alatt árulják. Másfél kiló krumplit megpucolok és hasábra vágok. 3 nagy hagymát megpucolok a szokásos módomon /lásd 1. rész/ és 4-5 gerezd fokhagymát Egy kanál libazsírban üvegesre párolom a felkarikázott hagymát és utána rögtön 1 púpos evőkanál szép, őrölt piros paprikát adok és bele teszem a hasábokra vágott krumplit, az egészet összekeverem és állandóan egy kicsit 3 percig így dinsztelem, de állandóan keverni kell, ne égjen le. Ételízesítőt és borsot, köményt teszek bele és felöntöm vízzel , hogy a krumpliig érjen.Nálunk a család azt szereti ha nem száraz hanem finom leveses, jó szaftos a krumpli.Lehet bele a végén még bele főzni virslit, karikára vágott bármilyen kolbászt, ki mit szeret. A megfőtt a krumpli akkor már a hagyma és és jó sűrű szaftja lesz. Erős paprikát is lehet bele tenni, ha szeretik csípősen.

LECSÓ!

Az én lecsóm gyomor kímélő, mert az anyukámnak annak idején nem bírta a gyomra a zöldpaprikát, hagymát stb., de nagyon szerette. Egy kiló paprika  és 2 paradicsom, mindegyiknek a héja krumplihámozóval leszedve, majd feldarabolva kisebb darabokra. Két nagyobb hagyma "kata" módra /lásd 1. rész /megtisztítva, felkarikázva. Kb. 5 dkg vajon megpárolom a karikára vágott hagymát és aztán rögtön bele egy púpos evőkanál őrölt paprikát és a felkarikázott, felvágott zöldpaprikát, paradicsomot. 3 gerezd fokhagyma egy kicsit megdinsztelni, egy kis vizet hozzá, de nem sokat, mert a zöld paprika sok levet enged. Ételízesítőt vagy sót adok hozzá és szépen időnként megkavargatom és rövid idő alatt megfő fedő alatt. Ki puhábbra, ki ropogósabbra szereteti hagyni a paprikát. Magában is finom, de akinek kell virslit, kolbász is tehet bele.

FIGYELEM! Aki kipróbálja, érdemes megfigyelni a vajjal készült ételeknek semmi szaga nincs, nem bűzlik a konyha. Gyomorbetegeknek, érzékeny gyomrúaknak csak vajjal érdemes főzni, akkor nem lesz semmi bajuk!

 images-2_2.jpg

 

Kifőtt tészták!

A kifőtt tésztákat, mindenki megtudja főzni, nem kell hozzá nagy tudomány, érzék sem. Egy fazekat tele teszek vízzel és  felforr, bele teszek sót, egy kis olajat és bele a száraz tésztát. Folytonos kavarás, keverés mellett fedő nélkül főzőm, vigyázva, hogy ki ne fusson a víz. Megkóstolom, ,mert tésztája válogatja, 10-15-20 vagy 25 perc némely száraz tésztának míg megpuhul. Szűrőbe szedem, leöblítem hideg vízzel és vajra ráteszem  és összekeverem. nagyon finom és százféle variáció amit rátehetek.

Olaszos, darált hússal készült feltétekről , milánói félékről nem írok, mert minden sarkon megtalálható.

GYURI KEDVENCE: Fél kiló gomba, megpucolva, szeletbe vágva. A konzerv gombának teljesen más íze van, konzerv íze, ezért én mindig friss gombából készítek mindent. Két hagymát egy evőkanál libazsíron üvegesre párolok, bele a gomba és egy sárgarépa felkarikázva, ételízesítő, bors, kömény, nem kell hozzá vizet adni,mert a gomba sokat enged ki magából.  Fedő alatt főzőm, sokszor kevergetem amíg a sárgarépa nem puha, akkor már valószínű a gomba is kész. Akkor petrezselymet bele, és egy egész tejfölt bele. Nagyon finom és rátenni bármilyen kifőtt tésztára.

ERZSI MÓDRA: Egy csirkemell apróbb hosszúkás darabokra vágva, kettő hagymával egy evőkanál libazsírral, bors, kömény, ételízesítő, dinsztelem egy kicsit majd felengedem nagyon kevés vízzel ha szükséges!  Ha puha a hús egy evőkanál mustár és 2 dl tejföl bele és fél citrom leve. Átkeverni 5 percig főzni és kész, mehet rá a tésztára.

DIÓS, MÁKOS, LEKVÁROS, CSOKIS, NUTELLÁS tésztát mindenki tud főzni és finom egy bármilyen leves után.

KRUMPLIS TÉSZTA: Ugyanúgy mint a paprikás krumplit készre csinálom kolbász nélkül és a kész kifőtt kocka tésztát beleöntöm a kész paprikás krumpliba, jól összekeverem. Aki akarja tepsibe is teheti egy kicsit átsütni.

KÁPOSZTÁS TÉSZTA: A fejes fehér káposztát lereszelem és besózóm. Fél órát hagyom állni. A lábosba egy evőkanál libazsír és a már levet engedett káposztát kicsavarom és bele a lábosba. Só, bors és állandó keverés mellett, megdinsztelem egy kicsit barnás színűre. A végén egy kávéskanál kristály cukrot is ráteszek és még dinsztelem, nagyon finom ízt ad neki. Ha kész a kifőtt tésztát beleteszem a káposztába és összekeverem. Van aki így sósan szereti, de van aki cukrot tesz rá.

img_6907_0.jpg

PALACSINTA!

Én így készítem. Egy megfelelő kis fazékba bele teszek két egész tojást, majd egy kézi habverővel jól felverem és pici sót teszek bele fél liter tejet és annyi lisztet , hogy palacsinta állagú legyen. Közben folyamatosan keverem a kézi habverővel, így szép sima lesz a palacsinta tészta. Ha már se túl vékony folyós, se túl sűrű, akkor jó. Bele teszek még 1 dl olajat, - nem olíva olajat, mert én nem szeretem az ízét és érezni a palacsintán - Az egészet összekeverem még egyszer habverővel, de nem elektromossal!

Megfelelő serpenyőt  veszek elő én teflonosat és mivel már a tésztában van zsíradék , így csak az első palacsintához öntök a serpenyőbe egy kis kanál olajat. Utána már nem szükséges és sorban szép pirosra sütöm a palacsintákat.

Én meg szoktam tölteni: diós-lekváros, mákos-lekváros, nutellás, bármilyen lekváros.

TÚRÓRUDIS: először egy csík a palacsintára a nutellából, majd egy kevés tehéntúró rá és össze göngyölöm.

TÚRÓS: Tehéntúró, kicsi por cukor, egy egész citrom héja, evvel töltöm meg.

GYÜMÖLCSÖS: Bármilyen gyümölcs, eper, málna, barack, stb. Készen vett  kis dobozos vaníliás pudingból egy kicsit ráteszek a palacsintára, majd utána rá a gyümölcsöt és óvatosan összegöngyölöm..Lehet tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszíteni a tetejét.

SAJTOS PALACSINTA: Egy szelet sajtót bele teszek egy kanál tejföllel, megsózóm, megborsózom. tekerem a tetejére megint egy kis sűrű tejföl és reszelt sajt, 3 másodpercre mikroba teszem, míg a sajt elolvad.

SAJTOS -SONKÁS: Ugyanaz mint a sajtos, csak belülre a sajttal még egy szelet sonkát is teszek!

 img_2342_resize.jpg

 

 Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr508511960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása