Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

EGY FŐZNI SZERETŐ HÁZIASSZONY FÜZETÉBŐL! 8. befejező rész

2016. március 24. - Karácsonyi Klári

ÉDES ÉTELEK, DESSZERTEK, SZENDVICSEK, SALÁTÁK !

100_3872.jpg

Édesek és sósak, jó ropogósak, mindenféle finomságok!

Ebben az utolsó részben még felsorolom amiket nagyon szeretek és készíteni szoktam. Azután a jövő héttől már olyan lesz minden héten csütörtökön, hogy ajánlok egy hétvégi  komplett menü javaslatot. Olyant amit  én  már megfőztem, megsütöttem és jónak találtam.  Az általam elkészített ételeket  fogom lefényképezni és mellékelni!

ÉDES ÉTELEK!  Tejforralást, tej melegítést, mindig csak abban a lábosban csináljuk amit csak tejre használunk! Tejes lábos.  Amiben pl.pörköltet csinálunk, abban soha ne melegítsünk tejet! Azonnal odakozmál a tej! 12647259_985629411511136_5396959242940917896_n.jpg

MÁKOS GUBA: Imádom, mert finom szerintem és hamar kész. Veszek 8 kiflit és karikára vágom. 10dkg darált mákot porcukorral ízlés szerint összekeverek. 6 -7 dl tejet felforralok cukor nélkül úgy, hogy 5 dkg vajat teszek bele és az is felolvad a tejben és egy csipet sót.( Még az anyukám úgy tanított, hogy minden édes ételbe is tegyünk egy csipet sót, mert akkor állítólag finomabb az íze!)  Egy tálba beleteszem a felkarikázott kifliket és és ráteszem a fele cukros mákot, összekeverem. Majd 1 vagy 2 citrom (bio) héját lereszelem és azt is a kiflikre teszem. Mikor már forró a vajas tej, egyszerűen ráöntöm a kiflikre először csak a tej felét, majd jól összekeverem az egészet. Addig öntök még hozzá tejet, míg a kiflik jól be nem itták, de nem lesznek túl elázva. Nekem így is nagyon finom.

De vannak akik szeretik cifrázni. A már kész mákos gubát egy jénaiba tenni, vaníliapudingot a tetejére és felvert cukrozott tojás fehérjét. Be a sütőbe és kb.10 perc alatt a hab szépen megbarnul és ehető.

Vagy csak a sima mákos gubát leöntjük vaníliapudinggal.Lehet meggy befőttet is is tálalni mellé. Ugyanilyen módon darált dióval is meglehet tenni.

images-1_2.jpg 

TEJBEGRÍZ: Fél liter már meleg tejbe beleteszek egy csipet sót  és a tejbe beleteszek apránként 5 evőkanál grízt. Folytonos keverés mellett kis lángon, addig keverem, míg nem kezd sűrűsödni, akkor már leveszem (nagyon hamar kész)  és még egy percig keverem és kiöntöm azonnal lapos tányérokba. Direkt nem teszek a tejbe cukrot! Elég a tetejére a finomság. Ilyenkor a  már kész forró grízre reszelt csokit teszek, fekete csokit vagy tejcsokit. Egyszerűen a táblás csokiból ráreszelek. Vagy egy kis cukorral megdinsztelt meggyet teszek rá, nagyon finom! Úgy is finom még, ha házi barack lekvárral vékonyan megkenem és utána tejcsokit reszelni rá!

TEJBERIZS: 7 dl tejet és 3 dl vizet beleöntök egy tejes lábosba.Egy csipet sót és 5 dkg vajat teszek bele és kb.25 dkg  megmosott rizst teszek bele, folyamatosan kevergetem, majd ha már forró a tej, kicsire teszem és fedőt teszek rá. Kis lángon, de sokszor meg kell keverni, hogy ne égjen le. A rizs nagyon sok tejet fog "megenni", ezért kell ennyi folyadék. És az a jó ha finom tejes a rizs, nem száraz! Mikor már puha a rizs addigra kb. elfogy a tej is a lábosból. Hasonló finomságokat lehet a tetejére tenni, mint a tejbegríznél.

GYÜMÖLCSRIZS: A már kész tejberizst kihűtöm és 2 dl felvert tejszínhabot adok hozzá és 1 citrom reszelt héját és mindenféle gyümölcsöket apróra vágva. Lehet úgy is, hogy különféle friss gyümölcsöket vágok össze és teszem bele, de akkor 1 nap alatt el kell fogyasztani!  Ha befőttből teszek bele különféle gyümölcsöket, akkor két napig eltartható a hűtőbe.

RIZSFELFÚJT: 1,5  tejet és fél liter vizet beleöntök egy tejes lábosba és  a fél kg megmosott rizst bele teszek, egy csipet sót és hozzá és 10 dkg vajat. Folytonosan kevergetem, míg nem lesz forró  és utána egészen kis lángra teszem, és fedő alatt megfőzöm. Sokszor megkeverem. Mire a rizs puha elfogy a tej is a lábosból. Majd az egészet kihűtöm.

540570abffc9c5b8775936d53ff4303a.jpg

Közben 8 tojás sárgáját és 8 evőkanál kristálycukrot habverővel jó habosra keverem. Majd a 8 tojás fehérjével 2 evőkanál kristálycukorral kemény habot verek. A már kihűlt tejberizshez keverem először a cukros sárgáját, majd a fehérje habját is, óvatosan, finoman. Már így sütés előtt is finom íze kell, hogy legyen. Még belereszelek 2 citrom héját és egy tepsibe teszem. A tepsit mindig elég vastagon jól bekenem vajjal. Lisztet nem kell!!  mert akkor beleragadhat!!  Csak vajjal kenem be, bármilyen süteménynél, nem ragad bele!  Ha nem muszáj nem használok sütőpapírt, mert sok vegyi dolog van rajta!

A tepsi rizst bele a sütőbe 180 fokon kb. 40-50 perc, aztán meg kell nézni egy villával, hogy megsült-e? Szép pirosasnak kell lennie a tetejének, akkor valószínű megsült már. Nagyon finom hozzá a sűrű málnaszörp, vagy házi barack lekvár, vagy vanília mártás, vagy borsodó.

dessert-1079759_340.jpg

5 PERCES POHARAS DESSZERT: Vásárolok, vanília pudingot, csoki pudingot, finom minőségű vajas kekszet (nem háztartási kekszet) meggybefőtt, őszibarack befőtt,( bármilyen gyümölcs befőtt) és felvert tejszínhabot készítek. Előtte 10 dkg durvára vágott diót egy kicsit egy száraz teflon serpenyőben megpirítom.(vigyázni,mert hamar megég!)

Előveszek 4 elegáns talpas poharat. Mindegyik aljára 2-2 szem kekszet beletördelek és pár szem pirított diót teszek bele. Majd mindkét pudingot egy kis tejszínhabbal lazábbá, folyékonyabbá keverem és a vaníliásból bele kanalazok a pohárba,majd a befőttekből, meggy, barack teszek egy kis kanál levét is, megint egy 1-2 kekszet beletördelek és kevés diót bele, majd a csoki krémet rá és a tetejére tejszínhabot, gyümölcsökkel díszítve!  Gyors, finom, mutatós!

SAJTOS, VAJAS POGÁCSA: Egy nagy tálban mindent összekeverek.  50 dkg liszt, 20 dkg apróra vágott puha vaj, 3 dkg morzsolt élesztő, 3 tojás sárgája, 2 dl tejszín és 10 dkg reszelt sajt, egy teás kanál só. Az egészet jól összegyúrom kézzel vagy géppel. Mikor már látom, hogy szépen összeállt a tészta, hűtőszekrénybe teszem, kb. hét óra hosszára.

Általában úgy csinálom, hogy este összegyúrom és reggel kisütöm. Éjjel meg a hűtőben pihen. Miután kiveszem a hűtőből, újra jól összegyúrom, megdolgozom és fél órát pihenni hagyom. Végül 2 cm vastagra kinyújtom és kiszaggatom pogácsa szaggatóval. Egy egész tojást jól elkeverek és avval megkenem a tetejét és sóval elkevert reszelt sajtot teszek rá.  Kivajazott tepsibe rakom és 180 fokon szép pirosra megsütöm. Jól megnőnek, ha sikerült!

1257933439_42.jpg

SAJTOS, KÖMÉNYES RUDAK: 30 dkg lisztet elmorzsolok 10dkg vajjal és egy csapott evőkanál zsírral egy mokkáskanál sütőporral, 1 tojás sárgájával,  1 csapott kiskanál sóval és 5 dkg reszelt sajttal és kb. 2 dl tejföllel. De a tejfölt csak apránként adagolom, annyit amivel jó minőségű közepes keménységű ne túl lágy tésztát kapjak.

Lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtom és rudakat vágok belőle. Felvert tojással megkenem és sóval elkevert reszelt sajtot és köménymagot teszek rá. A kivajazott tepsin még egy fél órát állni hagyom és azután 180 fokon szép pirosra sütöm.

 1269193023_70.jpg

MINDENFÉLE ZÖLD SALÁTA: Ha nyers zöld salátát akarok enni, akkor veszek ami szimpatikus zöld saláta és egy kevés nyers sárgarépát reszelek rá, lila hagymát karikázok bele, zöld paprikát, piros paprikát, majd friss uborkát és paradicsomot, retket, ami van.  Apró darabokban bármilyen kemény sajtot és alma darabokat is lehet bele tenni.  Egy egész tejfölt  2dl és egy kisebb joghurtot összekeverek és egy kis sóval, piros arany félével, és 1 gerezd fokhagymát préselek bele meg adok még hozzá pici őrölt borsot és őrölt köményt. Az egészet ráöntöm a salátára. Rántott húst vagy fasírtot  szeretek hozzá enni vagy apró darabokban a tetejére teszem.

UBORKA LEVES: 1 kígyó uborkát meghámozok, lereszelem  nagyobbra és megsózóm gyengén. Bors, kömény, 2 gerezd fokhagyma kipréselve, és fele tejföl fele joghurtos öntettel vagy kefirrel elöntöm. Fél órát áll és utána fogyasztható az ízek már élvezhetőek.

HIDEG HAGYMÁS BURGONYA SALÁTA: 1 kg krumplit meghámozok és vastagabb karikákra vágom és sós vízben megfőzőm, ha már puha a vizet leöntőm róla. Egy tálban előkészítek 2 evőkanál ecetet 1 evőkanál cukrot,  2 db lila hagymát pici sót, bors, köményt és  összekeverem, majd felengedem 2 dl vízzel. Megkóstolóm, kellemes savanykás-e? finom, vagy kell bele még ecet? vagy cukor? Ha már jó ízes a megfőtt krumplit beleöntöm a lébe és 1 óra hosszat kell neki állni, hogy átvegye a savanykás ízt. Önmagában is finom, de mindenféle rántott dolgokhoz, fasírthoz is nagyon illik!

SZENDVICSEK:  Azokat a szendvics féléket szeretem, ami nem két zsemle közt valami sok minden, mert nehéz beleharapni és enni. A hagyományos szendvics féléket szeretem. Egy akármilyen ki-mit szeret kenyérre sokféle variációkat lehet készíteni. Kinek mire van pénze, csak egy pici fantázia kell hozzá és mindenki remek díszes szendvicseket tud készíteni!

 dsc00203_ma_solat.jpg

 

Jó étvágyat kívánok a sok finomsághoz!

 baker-1194418_180.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr18523240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása