Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

HOGYAN LEHETNE BOLDOGABBAN ÉS KEVÉSBÉ BETEGEN ÉLNI?

2016. május 08. - Karácsonyi Klári

12993345_1350558194970217_2920047620488823430_n.jpg

BOLDOGABBAN és KEVÉSBÉ BETEGEN ÉLNI !?

Tényleg létezik ilyen...? Kérdezi tőlem az unokahúgom. Elmeséltem neki, hogy a közelmúltban volt szerencsém több híres, elismert orvos, orvosnő előadását végighallgatni. Mindegyik sok évtizedes orvosi praxisuk, tapasztalataik alapján állította össze a mondanivalóját .

A kedves Olvasó, aztán ezekből mit hisz el?... vagy mit tart követendőnek, ezt mindenki döntse el magában!

A boldogságnak az a legfőbb titka, hogy egyetértésben éljünk önön magunkkal!

                                                                                              /Bernard Le Bovier de Fontenelle, francia író/

 De hát hogyan, miképpen és mi módon lehetne ezt a mindenki által vágyott és sokszor keresett Boldogságot megtalálni? Valamint ezáltal egészségesebben, kevésbé betegen élni?

Mi mindnyájan rengeteg életenergiával születünk. Át kéne a gondolkodás módunkat állítani, hogy a rendelkezésünkre álló energiát ne égessük el rövid idő alatt! Hogyan lehetséges ez?

Szervezetünk úgy van kialakítva, hogy egy csodálatosan működő remek szerkezet, ami mindig arra törekszik, hogy az életegyensúlyt megtartsa a testünkben, szervezetünkben és ezáltal ne betegedjünk meg! Mi a betegség ? A szervezetünkben lévő egyensúly megbomlása!

Mivel lehet ezt az egyensúlyt felborítani?  A rendelkezésünkre álló energiáinkat mihamarabb felégetni? Stresszel, méreggel, haraggal, irigységgel, feszültséggel, gyűlölettel,félelemmel,bánattal, fájdalommal, kisebbrendűségi érzéssel, utálattal...stb. És az a rossz hír ebben, hogy annak a szervezetét és energiáit pusztítják ezek az érzések aki ilyeneket érez a másik iránt.  Tehát ha én mérges vagyok és utálattal gondolok az anyósomra, az a méreg engem fog szó szerint belül megmérgezni és rongálja az én szervezetemet és az anyósom meg továbbra is remek egészségnek fog örvendeni. Ha fáj nekem, hogy megcsal a férjem, a bánatba én fogok bele betegedni és ő továbbra is teszi a szépet a hölgyeknek. Gyűlölöm például a főnökömet és rengetegszer gondolom, hogy bárcsak dögölne meg!  Ez a gyűlölet mindig bennem van a munkahelyen és ha csak rágondolok akkor is! Mi lesz hosszú távon a következmény az orvostudomány mai állása szerint? A főnököm virul és él, kutya baja, remekül van , viszont én fogok szívinfarktust kapni! 

Ha a gondolkodásunkat lassan megpróbálnánk megváltoztatni, és igyekezni mindenkiben azt a  kicsi szépet, jót, kedveset meglátni ami van benne, mert minden emberben van remek és jó dolog is, akkor mindjárt jobb egészségnek örvendnénk!  Akivel meg végképpen nem tudunk el boldogulni, azt próbáljuk meg közömbösen kezelni, se nem haragudni rá, se nem szeretni, de semmiképpen nem gyűlölni! 

Aztán rengeteg energiát vesz el tőlünk még a halál félelem és az olyan dolgoktól való félés, ami esetleg a távoli jövőben be következhet, de most még nincs rá semmi okunk, hogy féljünk!

Egy fizikus professzor barátom mondta: Az ember úgy születik, hogy rögtön kap egy halálos betegséget is!

Ha tehát valamit úgy sem tudunk elkerülni és mindenkire kötelező érvényű, akkor megint csak nem érdemes félni tőle, hiszen mindenkivel előbb vagy utóbb bekövetkezik. Bármit csinálunk is a véget nem tudjuk megváltoztatni. Az azonban nem mindegy, hogy esetleg betegen, meggyötörten, kiábrándultan vagy örömökkel dúsítva és boldogan éljük-e a földi pályafutásunkat!

Ebben van lehetőségünk, hogy a másikban a szebbik, jobbik oldalát lássuk meg, vagy közömbösek maradjunk iránta és rögtön nem mérgezzük saját magunkat gyilkos indulatokkal! Az ember saját magának már csak jót akar? Én legyek beteg azért, mert őrá haragszom?  Minden betegséggel, gyűlölettel, stb. a saját életenergiánkból égetünk el!

Ha már nincs félni valónk, nem gyűlölünk senkit, akkor nyugodtan gondolhatunk arra is, hogy mi is tesz engem boldoggá?  Amíg élek és élhetek miért ne tegyem azt boldogabb, örömtelibb helyzetben!?

Miként tudnék egyetértésben élni magammal?....ami állítólag boldoggá tesz?!

A skandináv államokban élők szerint a boldogság több tényezőtől függ.

1. AZ ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETEK KIELÉGÍTÉSE!  Érti ez alatt, hogy legyen hol lakni, legyen mit enni, legyen mibe öltözködni, legyen elég pénz a rezsit, az átlagos megélhetést és a szükséges költségeket kifizetni.  Amíg ezekből bármi is hiányzik az ember nem tud és nem képes boldogság dolgokkal foglalkozni! Örökké csak valamiből a hiányt érzi!

2. MEGFELELŐEN EGÉSZSÉGESNEK LENNI!  Érti az alatt, hogy kinek-kinek az adottságaitól ami elvárható egy 30 évestől vagy egy 60 évestől az életkorból adódóan, rendelkezzen számára megfelelő egészséggel. Ugyanis az a tapasztalat, hogy aki "gazdag" nincs anyagi gondja, de szerinte rossz egészségi állapotban van, máris nem boldog!

3. KIEGYENSÚLYOZOTT, BÉKÉS ÉLET! Ez alatt fontos, hogy akár családos valaki, akár párban vagy egyedül él, nagy családos, vagy kis családos, legyen elégedett a helyzetével és érezze, hogy  minden előre kiszámíthatatlan gondban ott a helye a társa, a párja, a családja, a barátai mellett, akik feltétel nélkül szeretik őt és megbíznak benne! Aki teljesen egyedül él, nagy szerepe van a boldogságának, ha hisz Istenben, aki mindenkor szeretetével veszi körül és megvédi a gondoktól és bajoktól! Tehát úgy érzi, ő sem magányos, akkor sem ha egyedül él!

4. LEGYEN JÓ, REMÉNYTELJES JÖVŐ KÉPE!  Értik ez alatt azt, hogy ha előre néz valaki a jövőbe, ne elkeseredéssel gondoljon arra, hogy mi lesz velem 5 vagy 10 év múlva? Legyen reális terve a jövőjére és amit úgy  érez ha sikerül elérni, igencsak boldogítani fogja!

Az északon élő emberek, tehát így gondolják, hogy akiknek mindez megadatott, azok már békében, egyetértésben és félelem nélkül tudnak önmagukkal élni, ami már magával hozza a boldogság, öröm érzését is! Jó élni!

Sonja Lyubomirski a híres boldogság kutató szerint, ha sok jó cselekedet és segítségnyújtást adunk másoknak, akkor azzal, mi magunk is sokkal boldogabbá válunk!

A Boldogság olyan állapot ami a megelégedettségtől egészen egy erős öröm érzéséig terjedhet!

Nagyon fontos momentum még , hogy a bennünk lévő haragot, gyűlöletet , sértődöttséget, neheztelést a másik iránt,  le kell tenni, el kell engedni és megbocsájtani, ténylegesen belülről a szívünkben is! Rendet kell tenni magunkban a belsőnkben is!

Buddha azt mondja:"Haragod a tenyeredben tartott parázs, téged éget csak önmagadat pusztítod vele!"

A vallások sokasága is erre tanít:  "Ne menjen le a nap a te haragoddal!"

A SZÍV a SZERETET SZERVE!

Vigyázzunk rá, hogy a legtovább tudja végezni csodálatos funkcióját!

A Szív az érzelmek és a szeretet központja. Áramoltassuk a szeretetünket mindenki felé. Az életformánk és minden érzelmünk keresztül megy a szívünkön. A jó is és a rossz is!

Váljunk nyitottabbá az érzelmek kimutatásában. Azt is merjük kimondani ami nem tetszik és bánt, és azt is merjük elmondani, hogy szeretettel vagyunk valaki iránt. Nem elég,.....hogy úgy is tudja....minek mondjam?

A tudósok megfigyelték, különféle kísérletekkel, műszerekkel, hogy a szívre milyen káros, pusztító hatással van a méreg, gyűlölet és egyéb negatív érzelem. Valamint azt is, hogy a szív hogyan válaszol, ha a szeretetről vagy szeretteinkről  csak beszélünk vagy gondolunk, rögtön megváltozik és a szív erei kitágulnak, ami jótékonyan befolyásolja a vérellátást, serkenti az immunrendszerünket, ami elősegíti a jó közérzetünket!

12931274_125941361137333_3213226141076152709_n_2.jpg

A Szív képes gondolkozni, tud örülni, szomorkodni. Megtalálható benne a szellemünk és lelkünk egy része. Ott lakik a lelkiismeret, az értelem, az érzelem és az akarat is!

 

"A mindenki által óhajtott Boldogság és Szeretet az egy olyan ritka madár, amit nem lehet kalítkába  zárni, hogy megtartsuk magunknak, hanem Nekünk..... Nekünk....kell úgy élni, hogy velünk maradjon és elkísérjen egy életen át!"

                                                 xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoox

"CSAK HINNI KELL, s a REMÉNY VISZ TOVÁBB!"

 

                                                   A kiváló PARLANDO ÉNEKEGYÜTTES előadásában!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr398604120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása