Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

VÁRLAK NÁLAM VENDÉGSÉGBE! Ételajánlatok a hétvégére! 7.rész

2016. május 20. - Karácsonyi Klári

100_8298_1.jpg

Ezen a héten egy régi kedves barátomat Lacit látom vendégül. A kedvence a rakott krumpli és sok más. Úgy állítottam össze, hogy találjon kedvére való étkeket! Természetesen a rakott krumpli, paradicsom leves, vagy bableves, betyár gombóc és az elmaradhatatlan rántott húsi, sajtos darált hús, tejszínes eper,  a francia Flammkuchen, kapros- túros pite, könnyű, finom túrós pogácsa!

100_9010_1.jpg

RAKOTT KRUMPLI! Én előre megpucolom és vastagabb karikákra vágom a 2 kg krumplit és sós vízben megfőzöm. Majd 6 db tojást is keményre főzök. Nagyon szeretjük benne a csípős lángolt féle kolbászt. Egy nagy párat  felkarikázok, de előtte leszedem a héját, majd a kemény tojásokat is megpucolom és karikára vágom. A tepsimet vajjal kikenem és beleteszem a megfőtt karikákra vágott krumplit egy vékonyabb sorban. Majd 2 pohár tejfölt elkenek a krumplin, megsózóm, majd  tojás karikákat és kolbász karikákat teszek rá.Így tovább megint jön a krumpli, sok tejföl, só, tojás, kolbász. A tetejére sok tejföl. Majd 2 tojást egy tejfölt egy deci tejet egy tálban jól összekeverek habverővel és ráöntöm az egészre, hogy jó szaftos legyen. Meleg sütőben 200 fokon kb. 1 órát sütöm amíg szép piros nem lesz. Aki akar a végén tehet rá reszelt sajtot is.

100_8987.jpg

 PARADICSOM LEVES! Egy kis apró, levesbe való tészta félét egy pici libazsíron megpirítok majd egy kis kanál őrölt piros paprikát teszek rá és 1 dl vízzel felengedem.Öntök bele 7 dl házi készítésű paradicsom szószt, -nem a sűrített paradicsom konzerv - és egy pici cukrot egy kis sót és remek finom friss paradicsom ízű a leves, nem is rántom, mert elég ami a tésztából kifőtt.  15 perc alatt kész.

100_8371-1.jpg

 

BABLEVES! Előző este fél kiló babot beáztatok. Reggel felteszem főni egy kis füstölt hús félével, kinek mi van otthon. Különféle zöldségeket sárgarépa, fehér répa, és egyebeket teszek bele majd egy jó óra múlva. Majd kb 1 órát még főzöm. Ha már megfőttek valószínű a bab is puha. Akkor egy tejfölből egy evőkanál liszttel habarást készítek, már az előbbi részekben leírt módon és behabarom a levest. Megkóstolom, hogy elég sós-e a füstölt hús miatt, ha nem elég még sót teszek bele. Egy zöld paprikát is mindig, minden levesbe teszek, nagyon finom ízt ad neki. A végén egy evőkanál ecetet teszek bele, mert mi egy kicsit pikánsan szeretjük.

100_8666.jpg

 

BETYÁR GOMBÓC! Egy sima lecsót csinálok, amibe töltött paprikának való  apró gombócokat teszek bele és lassan megfő a finom szaftban. Darált hús, só, bors, rizs, tojás. Én nem csinálok hozzá mást, hanem friss kenyérrel eszük.

100_8749_1.jpg

 

 LACI nagyon szereti a rántott húst is , így az sem maradhat el a menüből.

100_8768.jpg

RÁNTOTT HÚS, KARIKÁRA VÁGOTT SÜLT KRUMPLIVAL! Én a felső csirke combot mindig kicsontozom, lehúzom a bőrét és egy finom szaftos húst kapok belőle,jól  megmosom, sózom. A szokásos módon bepanírozom és bő , forró olajban kisütöm. Laci azt mondta ez a rántott hús így olyan finom ,hogy ilyen remek rántott hús nem is létezik!

100_8336.jpg

 SAJTOS DARÁLT HÚS!

100_8342.jpg

KÉSZEN VAN!

100_8351_1.jpg

 

 FOKHAGYMÁS, SAJTOS SZÓSSZAL LEÖNTVE! Egy fél kiló darált sertés hús, 20 dkg reszelt sajt, kicsi fokhagyma, bors, kömény, só,  2 tojás és egy evőkanál liba zsírt jól össze keverek és kis gombócokat csinálok és a kizsírozott tepsiben megsütöm 180 fokon. Majd csinálok egy kis liszttel, vajjal, tejjel egy besamelt készítek és fokhagymát  2-3 gerezdet préselek bele, majd a végén kb. 10 dkg reszelt sajtot és ha elolvadt kész.

100_8235.jpg

 EPER! Mivel most eper szezon van, friss epret, tejszínhabbal kínálok desszertnek.

100_8982_1.jpg

  PIZZA HELYETT, a franciák úgy hívják, hogy FLAMMKUCHEN -t szolgálok fel, mert a kedves vendégem vacsorára is itt maradt. Pontosan olyan mint a pizza, csak nagyon hajszálvékony élesztő nélküli a tésztája alul. A tészta anyaga, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás és só egy kis tejföllel összegyúrni és vékonyra kinyújtani. Majd ki,  mit szeret azt tesz rá.

100_8356_2.jpg

HIDEGTÁL A MARADÉKBÓL! Ki mit szeret!

100_8975_1.jpg

 

KAPROS TÚROS PITE! Pontosan az a tésztája mint a flammkuchen - nek, csak egy kicsit vastagabbra hagyom. Ráteszek sima túrót, tejfölt, és kaprot. Ezt nem cukrozom.

100_8161_1.jpg

FINOM TÚROS POGÁCSA!  30dkg liszt, 30 dkg vaj, 30 dkg tehéntúrót 1 tojással, 1 csapot evőkanál sóval jól összegyúrni.  1 órára be a hűtőbe majd kinyújtani amíg hideg, mert egy ragacsos tészta és megfelelő pogácsa nagyságúra kiszaggatni és a tetejét tojással megkenni, majd egy kis reszelt sajtot rátenni. Mikor szép piros 50-60 perc alatt megsült 180 fokon.

AMELYIKET KÍVÁNOD VÁLJÉK EGÉSZSÉGEDRE ÉS IGAZÁBÓL IS TUDJAD ELFOGYASZTANI!

Jövő héten újból jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr378718768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása