Ezen a héten egy régi kedves barátomat Lacit látom vendégül. A kedvence a rakott krumpli és sok más. Úgy állítottam össze, hogy találjon kedvére való étkeket! Természetesen a rakott krumpli, paradicsom leves, vagy bableves, betyár gombóc és az elmaradhatatlan rántott húsi, sajtos darált hús, tejszínes eper, a francia Flammkuchen, kapros- túros pite, könnyű, finom túrós pogácsa!
RAKOTT KRUMPLI! Én előre megpucolom és vastagabb karikákra vágom a 2 kg krumplit és sós vízben megfőzöm. Majd 6 db tojást is keményre főzök. Nagyon szeretjük benne a csípős lángolt féle kolbászt. Egy nagy párat felkarikázok, de előtte leszedem a héját, majd a kemény tojásokat is megpucolom és karikára vágom. A tepsimet vajjal kikenem és beleteszem a megfőtt karikákra vágott krumplit egy vékonyabb sorban. Majd 2 pohár tejfölt elkenek a krumplin, megsózóm, majd tojás karikákat és kolbász karikákat teszek rá.Így tovább megint jön a krumpli, sok tejföl, só, tojás, kolbász. A tetejére sok tejföl. Majd 2 tojást egy tejfölt egy deci tejet egy tálban jól összekeverek habverővel és ráöntöm az egészre, hogy jó szaftos legyen. Meleg sütőben 200 fokon kb. 1 órát sütöm amíg szép piros nem lesz. Aki akar a végén tehet rá reszelt sajtot is.
PARADICSOM LEVES! Egy kis apró, levesbe való tészta félét egy pici libazsíron megpirítok majd egy kis kanál őrölt piros paprikát teszek rá és 1 dl vízzel felengedem.Öntök bele 7 dl házi készítésű paradicsom szószt, -nem a sűrített paradicsom konzerv - és egy pici cukrot egy kis sót és remek finom friss paradicsom ízű a leves, nem is rántom, mert elég ami a tésztából kifőtt. 15 perc alatt kész.
BABLEVES! Előző este fél kiló babot beáztatok. Reggel felteszem főni egy kis füstölt hús félével, kinek mi van otthon. Különféle zöldségeket sárgarépa, fehér répa, és egyebeket teszek bele majd egy jó óra múlva. Majd kb 1 órát még főzöm. Ha már megfőttek valószínű a bab is puha. Akkor egy tejfölből egy evőkanál liszttel habarást készítek, már az előbbi részekben leírt módon és behabarom a levest. Megkóstolom, hogy elég sós-e a füstölt hús miatt, ha nem elég még sót teszek bele. Egy zöld paprikát is mindig, minden levesbe teszek, nagyon finom ízt ad neki. A végén egy evőkanál ecetet teszek bele, mert mi egy kicsit pikánsan szeretjük.
BETYÁR GOMBÓC! Egy sima lecsót csinálok, amibe töltött paprikának való apró gombócokat teszek bele és lassan megfő a finom szaftban. Darált hús, só, bors, rizs, tojás. Én nem csinálok hozzá mást, hanem friss kenyérrel eszük.
LACI nagyon szereti a rántott húst is , így az sem maradhat el a menüből.
RÁNTOTT HÚS, KARIKÁRA VÁGOTT SÜLT KRUMPLIVAL! Én a felső csirke combot mindig kicsontozom, lehúzom a bőrét és egy finom szaftos húst kapok belőle,jól megmosom, sózom. A szokásos módon bepanírozom és bő , forró olajban kisütöm. Laci azt mondta ez a rántott hús így olyan finom ,hogy ilyen remek rántott hús nem is létezik!
SAJTOS DARÁLT HÚS!
KÉSZEN VAN!
FOKHAGYMÁS, SAJTOS SZÓSSZAL LEÖNTVE! Egy fél kiló darált sertés hús, 20 dkg reszelt sajt, kicsi fokhagyma, bors, kömény, só, 2 tojás és egy evőkanál liba zsírt jól össze keverek és kis gombócokat csinálok és a kizsírozott tepsiben megsütöm 180 fokon. Majd csinálok egy kis liszttel, vajjal, tejjel egy besamelt készítek és fokhagymát 2-3 gerezdet préselek bele, majd a végén kb. 10 dkg reszelt sajtot és ha elolvadt kész.
EPER! Mivel most eper szezon van, friss epret, tejszínhabbal kínálok desszertnek.
PIZZA HELYETT, a franciák úgy hívják, hogy FLAMMKUCHEN -t szolgálok fel, mert a kedves vendégem vacsorára is itt maradt. Pontosan olyan mint a pizza, csak nagyon hajszálvékony élesztő nélküli a tésztája alul. A tészta anyaga, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás és só egy kis tejföllel összegyúrni és vékonyra kinyújtani. Majd ki, mit szeret azt tesz rá.
HIDEGTÁL A MARADÉKBÓL! Ki mit szeret!
KAPROS TÚROS PITE! Pontosan az a tésztája mint a flammkuchen - nek, csak egy kicsit vastagabbra hagyom. Ráteszek sima túrót, tejfölt, és kaprot. Ezt nem cukrozom.
FINOM TÚROS POGÁCSA! 30dkg liszt, 30 dkg vaj, 30 dkg tehéntúrót 1 tojással, 1 csapot evőkanál sóval jól összegyúrni. 1 órára be a hűtőbe majd kinyújtani amíg hideg, mert egy ragacsos tészta és megfelelő pogácsa nagyságúra kiszaggatni és a tetejét tojással megkenni, majd egy kis reszelt sajtot rátenni. Mikor szép piros 50-60 perc alatt megsült 180 fokon.
AMELYIKET KÍVÁNOD VÁLJÉK EGÉSZSÉGEDRE ÉS IGAZÁBÓL IS TUDJAD ELFOGYASZTANI!
Jövő héten újból jelentkezem!