Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

ÉTEL AJÁNLATOK......ebédre,...vacsorára,....reggelire! 5.rész

2016. szeptember 01. - Karácsonyi Klári

100_9935_ma_solat.jpg

ÉTEL AJÁNLATOK  EBÉDRE,.... VACSORÁRA,....... REGGELIRE!

Kedves   Olvasóim!   Ezen a héten nagyon vegyes az ajánlat  a könnyebb,  diétás és a hagyományos ételek kedvelők is találnak bizonyára nekik tetsző étkeket!

100_8242_1.jpg

FŐZÉS NÉLKÜLI  HIDEG GYÜMÖLCSLEVESEK: Bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölcsökből el lehet készíteni, gyors, finom és megmarad minden vitamin! A gyümölcsöket apró darabokra vágom és a turmixba teszem. Az arány mindig, 2 dl tej és 1 dl igazi -nem növényi - tejszínt öntök hozzá. Lehet bele, pici fahéjat - én nem teszek hozzá cukrot- és reszelt citrom héját is tenni. Jól összeturmixolom és  még gyümölcsdarabkákat teszek a levesbe tálaláskor.

100_9284_2.jpg

GULYÁS LEVES: Marhahúsból vagy sertés húsból is lehet elkészíteni. A különbség annyi, hogy erősebb a leves a marhából, de viszont jóval több ideig kell főzni, míg puha lesz a hús. Először egy igazi pörköltöt csinálok sok hagymával, mikor már majdnem puha a hús, akkor teszem bele a karikára vágott sárga, fehér répát, kockára vágott krumplit, egy kis ételízesítőt - ha kell -  és tovább együtt főzőm. Én azt szeretem, hogy a hús nagyon finom puha legyen benne, addigra a zöldségek is megfőnek. Kalória spórolásból ebbe már nem készítek nokedlit. De aki úgy szokta, tehet bele.

100_9882_1.jpg

 Ötlet a könnyű levesekhez: Olyan kis zöldség levesek, burgonya leves, lebbencs leves, grízgaluska leves stb. szoktam alkalmazni, ha két napra főztem, hogy nagyon finom ízt ad, ha másnap már egy teljesen új leves lesz a régiből.  Mindegyikbe új ízt ad, ha tejfölt, reszelt sajtot vagy juh sajtot teszek bele.  Egy finom, pikáns, más ízű leves lesz belőle!

100_9208.jpg

TOJÁSOS NOKEDLI MÁS MÓDON: Ugyan ez áll a tojásos nokedlire is, ha másnap akarjuk enni, egy kis tejföllel, juhtúróval, pici kaporral remek, új étel lesz belőle!

101_0048_1.jpg

SAJTOS PUFFANCS SALÁTÁKKAL: Finom, könnyű étel.  30 dkg reszelt sajttal összekeverek 2 tojást és lisztet annyit, hogy apró gombócokat tudjak vizes kézzel készíteni belőle, só, bors és bő forró olajban gyorsan kisütöm. Bármilyen finom saláta passzol hozzá, tejföllel,vagy joghurttal leöntve!

100_9590_1.jpg

LUCSKÓS KÁPOSZTA FŐZELÉK: Az édes káposztát, nagyobb darabokra vágva, fél kiló sertés hússal felteszem főzni, ételízesítős vízben, pirospaprika, bors, só, kömény, sok fokhagyma! Mikor a hús puha egy tejföllel és egy kanál liszttel behabarom és még 5 percig főzőm és kész, ízletes eledel!

100_0460.jpg

MARHAHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK: A jó minőségű marhahúst felteszem, sok hagymával, sok fokhagymával, libazsírban főzni, kis vízzel, só, bors, kömény és puhára főzőm. Ha puha bele teszem a felvágott gombát és avval még kb 20 percig együtt főzöm a végén leveszem a fedőt és hagyom a felesleges vizet elpárologni! Remek íze lesz. Vajban párolok hozzá zöldbabot, ételízesítő, bors.  Majd kockára vágok krumplit és jól megfőzőm, só, bors, krumpli pürét készítek vele vajjal, pici tejjel és teszek bele egy tojást és kevés lisztet. Vizes kézzel apró gombócokat formálok, prézlibe forgatom és bő olajban percek alatt kisütöm.

100_0441.jpg

MARHAHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK: Második variáció. A fent leírt módon elkészített marhahúst gombával, és krumpli gombóccal, most különféle savanyúsággal tálalom!

100_8119_1.jpg

ZÖLDBAB SALÁTA: Szintén diétás a  vajas zöldbab és apróra vágott virslivel, sonkával, joghurttal vagy tejföllel leöntve.

100_0421.jpg

SERTÉS SZŰZÉRMÉK : Egyszer főzők, és két étel lesz belőle. Libazsírban lesütöm sok fokhagymával, zöldpaprikával a finom sertés húst. Vajban párolok friss karalábét, sárgarépát és tálalom. Első étel.

100_0431.jpg

SERTÉS SZŰZÉRMÉK: Második étel. A vajban megpárolt zöldségeket, staubolom, (egy kanál liszttel meghintem), pirítom és kb. 2 dl tejjel felengedem, így egy finom, könnyű főzelék féle lesz belőle. A sült húst apró darabokban a tetejére teszem!

101_0182.jpg

ZÖLDBORSÓ FÖZELÉK: Pici vajon, kevés vízzel , só , bors megpárolom a zöldborsót, ha puha már, akkor staubolom, (egy kanál liszttel megszóróm, pirítom) és tejjel felengedem. Bármilyen hús féle, bundás kenyér nagyon finom hozzá!

100_8083_2.jpg

FINOM KELKÁPOSZTA: Ha nagyon kalória szegény, de mégis finomat akarunk enni, tudom ajánlani. Pici vízben , kevés libazsírral felteszek főzni, darabokra vágott kelkáposztát, krumplit, sárgarépát, ételízesítő, bors, kömény, és sok fokhagymát teszek bele, majd 1-2 zöldpaprikát.  Önállóan is remek, vagy bármilyen hús félével, fasírt, stb.

100_0416.jpg

KRUMPLI KATI NÉNI MÓDRA:  Nem szükséges hús hozzá, egyedül is finom. Héjában megfőzőm a krumplit, majd pucolom, karikára vágom és egy serpenyőbe teszek vajat és libazsírt is, fokhagymát, zöldpaprikát. Jól meg sütöm, és ha kész, maci sajtot kis darabkákban ráteszek és csípős paprikás tejfölt!  Vacsorára is remek!

101_0138_1.jpg

SÜLT PARADICSOM: Ismét egy kalória szegény, diétás ételnek is kiváló! A friss paradicsomokat ketté vágom, só, bors, bármilyen reszelt sajttal meghintem és sütőben megsütöm!

100_9692-1_1.jpg

SÜLT HÚSOS SZALONNA: Aki szereti finom ennivaló, tartalmas reggeli vagy vacsora. Citromos teát, vagy kevés fehér bort, friss kenyeret ajánlok hozzá.

100_8463_3.jpg

Citromos tea vagy kevés fehér bor ( 1 dl) mindig jót tesz az emésztésnek.

100_9868-1.jpg

NAGYON EGYSZERŰ, de finom (hús nélküli) reggeli, vacsora:  Kakaó, vagy kávé, vagy tej (ki mit szeret) és hozzá friss, jó kenyér, magában vagy vajjal, esetleg sajttal is!

100_9701.jpg

SAROKHÁZ: Az eredeti csoki torta, finom tejszínnel bevonva. De ha nincs kedvünk sütni és van otthon bármilyen más torta vagy süti, ha bevonjuk igazi tejszínhabbal, gyümölcsökkel, fenséges édességet, desszertet kreálhatunk belőle.

100_9256.jpg

Lehetőleg mindig együnk valamilyen gyümölcs félét. Alma, citrom, egész évben van, és mindenkinek szükséges a vitamin!

 

Ha valamelyik étket szívesen elkészíti, jó étvágyat kívánok hozzá!

 

YOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOYOY

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr3811667502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása