MÁRTON NAPI LIBA NAPOK!!!
Vajon miért van hagyománya november 11-e körül, hogy sok helyen libákat sütnek, készítenek?
Szt.Márton a koldusok és a katonák védőszentje. Elterjedt az a legenda - vagy megtörtént eset -, hogy már egészen fiatal korában rájött arra, hogy életét Istennek és az embereknek való segítésnek szenteli. Nagyon sokra tartották és püspöknek akarták kinevezni, de ő nem szerette a felhajtás és a liba ólba menekült, mikor jöttek érte. Ott viszont a libák a nagy gágogásukkal felhívták a figyelmet, hogy itt van. Aztán mégis püspök lett belőle és a népet és Istent szolgálta.
Abban az időkben nem volt úri-múri a liba evés, mert ilyentájt ünnepelték a betakarítást és a földesúr kifizette a munkásokat és még egy libát is kaptak ajándékba. Így aztán aki rendesen dolgozott és kifizették volt nekik finom liba lakoma!
Olcsón vettem az üzletben egy 5 kg-os libát és így nálunk is lett " liba lakoma"!
Reggel 8 óra: A liba még egyben van. Vár rám a trancsirozás............
Reggelizem már fél 10-kor a finom friss töpörtyűt. Lehet vitatkozni, hogy miként a helyes, tepertő vagy töpörtyű, nekem anyám így mondta és én is így hívom.
LIBALEVES: Pontosan úgy kell főzni, mint mint a csirkehús levest. Jó sok zöldséggel és a nyakát, aprólékot libaszárnyát bele tettem. Én grízgaluskát csináltam bele 2 tojásból. Finom volt.
LIBAMELL: Libazsírban fokhagymásan, vaj puhára megsütött libamell és vajban párolt zöldségeket ettünk hozzá.
SÜLT LIBA: Finoman megsült a libuci a saját zsírjában és jó sok tiszta zsírt kaptam belőle. A tepsibe tettem jól megsózva és megtűzdelve fokhagymával mást nem tettem rá, hogy ne égjen rá később és vizet öntöttem alá, majd alufóliával letakartam kb. 2 és fél óra alatt finom puha lett, aztán alufólia le és még pirosra sütöttem és ki azonnal a sütőből, hogy ne száradjon ki!
LUDASKÁSA: Csináltam még ludaskását is a kis darab húsokból és a főtt húsokból. Apróra vágtam és kis zsírral, fűszerekkel átpirítottam és a tálaláskor összekevertem a zöldséges rizzsel!
SALÁTA: Vagy simán reszelt sajttal, vagy tejföllel, joghurttal leöntve ettük a sült libához.
FASÍRT VARIÁCIÓK: Ha puha fasírtot akarok, akkor nem forgatom meg a sütés előtt csak lisztben. Juh sajtot teszek rá és vajas zöldségekkel tálalom!
PRÉZLIS FASÍRT: Ezt már prézliben hempergetem meg és vajban, kevés vízben dinsztelt kelkáposztát és burgonyát adok hozzá, majd paprikás tejföllel öntöm le!
HAGYOMÁNYOS FASÍRT: Ma brokkolit kevés sós vízben megfőztem és olvasztott vajra szedtem ki, bors rá és kész a finom kalóriaszegény ebéd!
FŐZELÉK SZERETŐKNEK! Sárgarépa és karalábé összevágva, majd vajon megdinszteltem és bestauboltam liszttel (meghintettem) és tejjel felengedtem. Pici fűszerek, ételízesítő és kész! Egybesült fasírtot adtam hozzá.
ZÖLDBABFŐZELÉK: A zöldbabot vajban és pici vízben puhára pároltam ételízesítővel és fűszerekkel, majd bestauboltam és tejjel felengedtem. Tálaláskor aki akart tehetett bele tejfölt. Libazsírban megpárolt csirkemellet és pirospaprikát adtam hozzá.
GYÜMÖLCSLEVES: Főztem még gyümölcs levest is meggybefőttből. 10 perc alatt kész van. Egy lábosba beleöntöm az egész üveg befőttet a levével együtt még 1 dl vizet öntök hozzá, cukor, fahéj, szegfűszeg, bio citromhéj , csipet só és felfőzőm. Majd egy jó minőségű tejfölbe egy kanál lisztet teszek és behabarom vele óvatosan ahogy elő van írva, hogy ne kapja össze. Néha tejszínhabbal - nem növényivel - tálalom!
SÜLT HAL SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNGBÓL!
SÜLT HALACSKA: Mikor eszünkbe jut a nyaralás szoktam csinálni egy kis paprikás lisztben sült halat. A szivárványos pisztrángot fagyasztva veszem, kicsit kienged és jól beirdalom, jól besózóm. A titka, hogy bő forró olajban kell kisütni és még a szálkákat is meglehet ropogtatni, enni!
HÁZI KRÉMES: Gyorsan kész, mert nekem a sok faksznihoz nincs türelmem. Veszek három leveles tésztát és kivajazott tepsibe rakom majd olvasztott vajjal megkenem és porcukorral megszóróm és megsütöm. Egyenként mind a hármat. Ha kihűlt, mindet felvágom krémes nagyságúra. Vaníliás pudingot készítek , de csak fele annyi tejet adok hozzá, hogy jó sűrű legyen majd felvert tejszínhabot keverek bele és igazi vaníliát, hogy krémes állagú legyen. A teteje darabokra, porcukrot kevés rummal összekeverek és a mázat rákenem éles késsel, ha a rum elpárolog a máz már kezd száradni. Majd félkör alakban vékony csoki öntetet teszek rá és rögtön egy éles késsel végighúzom középen a csokin , így lesz egy minta rajta. Száradni kell meleg helyen és ez lett a krémes teteje.
GYÜMÖLCSÖK: Tudom most már nem sok gyümölcsöt kapni, de azért amit megtudunk engedni vegyünk magunknak, mert nagyon mondják fontos a vitamin. Almát, körtét már mindig lehet kapni és narancsot, banánt, kivit is, valamint sok limonádét lehet inni a cukros üdítők helyett. Én a vízbe csak citromot teszek -cukrot nem - és megszoktam, simán megtudom inni!
HA VALAMELYIK ÉTELT KEDVED VAN ELKÉSZÍTENI, Jó étvágyat kívánok hozzá!