Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

FINOMSÁGOK KONYHÁJA, AJÁNLATOK MIT IS FŐZZEK....? 2.rész

2016. június 14. - Karácsonyi Klári

100_9092_1_-1_ma_solat.jpg

Tisztelettel köszöntöm kedves Olvasóimat és jó étvágyat kívánok a finomságokhoz, amit  most bemutatok. Teljesen vegyes, majd mindenki kiválasztja ami neki tetszik és szereti!

100_9194.jpg

Könnyű étel a "Sárika kedvence"!  Grillezett padlizsán, paprika és csirkemell, vajban párolt-petrezselymes karalábéval és tejfölös, paprikás szósszal megöntözve!

100_9373.jpg

Tipikus közkedvelt magyar étel a Székelykáposzta! Aminek semmi köze a székelyekhez, hanem egy pesti Székely nevű szakács főzte először a sertés pörköltet és a savanyú káposztát össze és tapasztalta hogy milyen finom lett, plusz még egy kis tejföllel is meglocsolta!

100_9339-2.jpg

SÜLT LAZAC: A két szép rózsaszínű haldarabot, egy serpenyőbe kevés vajjal, fokhagymával, sóval, borssal lassan átsütőm fedő nélkül, kb. 15 perc alatt kész! Mindenféle salátát és krumpli félét, lehet mellé köretnek adni. Kapros majonéz, vagy tejföl, vagy tejszínes torma kiváló kiegészítő az ételhez! Természetesen nem szálkás!

100_9362.jpg

Mélyhütőtt tőkehal filé, fehér lazac, SEELACHS FILÉ norvég: Ki hogyan ismeri. Nem engedem teljesen fel olvadni, rögtön mosom, sózom és 10 perc múlva már hempergetem meg a paprikás lisztben és rögtön bele a forró olajba! Bármilyen köret - zöldségek, saláta - jó hozzá!  Nagyon finom és nem szálkás!

100_9284_1.jpg

Ez is egy hagyományos magyar étel a Gulyás leves! Én most marhahúsból csináltam.  Sok hagymával egy marha pörköltet készítek majd egy másfél óra múlva bele teszem a karikára vágott fehér répát, sárga répa, és a krumplit, mire a hús teljesen megfő, akkora már a zöldségek is. Nálunk kimarad a nokedli belőle, először, mert mindig megeszi a finom levest másnapra, aztán meg kalória spórolás!

100_8827_1.jpg

Keresztanyu tányérja!  Csinálok sertéshúsból sima fasírtot,  - ki mivel ízesíti -, majd nem hempergetem meg semmiben sem , hanem rögtön bele a forró olajba. Így szaftos, puha marad, nem lesz száraz. Vajban párolt zöldségeket adok hozzá és tálaláskor juh sajtot és tejfölt!

100_9316-1.jpg

ANYUKÁM  MÁKOS KALÁCSA! Mivel én nem voltam oda a beigliért, és anyukám mindig megkérdezte tőlem karácsonykor mit süssön és én a mákos, diós, kakaós kalácsot kértem. Ezen a héten, egy kedves még az iskolai évekből megmaradt barátnőm volt nálam , aki remek háziasszony és a kelt tészták tudora! Ezt ő készítette nekem és pont olyan lett mint gyerekkoromban! 

5 deka élesztőt felfuttatunk egy kis langyos tejjel, pici cukorral. Egy tálba bele teszünk 1 kg lisztet az élesztőt hozzá öntjük, majd 25 dkg olvasztott vajat, 5 vagy10 dkg cukrot, 6 tojás sárgáját és kb 4 dl langyos tejjel szépen bedagasztjuk a kalácsnak valót. Ha már összeállt a tészta elválik az edénytől és a kezünktől is akkor pici vajjal megkenjük a tetejét letakarjuk és meleg helyen kelesztjük, kb. 1 óra hosszát, addig amíg a tészta a duplájára nő! Majd 4 felé vágjuk és kinyújtjuk nem túl vékonyra és megtöltjük.  25 dkg darált, cukrozott mákra, 2 citrom héját reszelek és 1 vaníliás cukrot teszek és egy kevés forró tejjel megöntözöm, de nem sokkal, hogy a töltelék ne legyen folyós!  Ugyan ezt a 25 dkg darált, cukrozott dióval is megcsinálom. Utána óvatosan feltekerem kivajazott tepsibe teszem. Lesz egy tekercs diós és egy mákos kalácsom. Majd finom holland kakaót kristálycukorral jól összekeverek és gazdagon megszóróm a következő két tekercset. Így nekem az 1 kg lisztből négy tekercs kalács lett!

100_9331-1.jpg

 Nassolás!

100_9246.jpg

Sütöttem egy egyszerű sima piskótát, amit mindenki tud, 8 tojás, 8 kanál liszt és 8 kanál cukor. Ez nagyon gyorsan meg van és mégis sokkal finomabb mint amit vehetünk készen.  Vékonyan eper lekvárral megkentem, majd gazdagon tettem rá nutellát, végül sűrűn az eper szemeket. Ezt mindenki megtudja csinálni és finom volt!

100_9275.jpg

 Ki kell használni amíg még tart a friss eper szezon! Egyen mindenki sok gyümölcsöt a lehetőségéhez mérten minél többet!

 Amelyiket kívánod, váljék egészségedre!

 Jövő héten megint jövők, mit főzzünk?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr848809728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása