Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

VÁRLAK NÁLAM VENDÉGSÉGBE! Ételajánlatok a hétvégére! 6.rész

2016. május 14. - Karácsonyi Klári

100_8321.jpg

Kérlek foglalj helyet és mondom a mai választékot! Lehet enni, szaftos, sovány sült húsit, hasábra vágott sült burgonyával, mindenféle savanyúsággal, vagy tejfeles, babérleveles krumplifőzelékkel, amit saját készítésű tejfölből csináltam.  Aztán van finom csirke húsleves, főtt hús, vagy ebből a húsiból készített tejfeles, juhsajtos, kapros, paprikás mártással, petrezselymes rizzsel készült étek. Majd a fasírt kedvelőknek tudok négyzetes fasírtot, friss karfiol, karalábé és sárgarépa körettel adni.  Lesz fordított sütemény és magyaros vacsora is,  aki sokáig marad.

100_8846_1.jpg

SZAFTOS CSIRKEMELL! Egy teflon lábosba teszek libazsírt, hagymát karikára és sok fokhagymát és piros és zöldpaprikát darabokra vágva. Beleteszem hozzá a szeletelt csirkemellet, só, bors, kömény, jól összekeverem és felöntöm vízzel kb. 1 dl. Fedő alatt jó puhára főzőm és ha kész leveszem a fedőt és a maradék víz gyorsan elfő.

100_8868.jpg

 HASÁBRA VÁGOTT SÜLT KRUMPLI, sokféle savanyúsággal, vagy főzelék van a húshoz!

100_8856.jpg

TEJFÖLÖS KRUMPLI FŐZELÉK!  Felteszünk kb. 1 kg karikára vágott krumplit főzni, annyi vízben, hogy a krumplit elfedje. Delikát  típusú ételízesítőt és borst, 3-4 szem babérlevelet teszek bele. Túl sok babérlevél nem jó, mert keserű lesz! Ha megfőtt a krumplit, habarást teszek bele a már ismert módon egy púpos evőkanál liszttel és kb 2 dl tejföllel - most saját készítésű tejfelem van! - csomómentes habarást készítek és az előírt módon. A végén én szoktam ízlés szerint egy kicsi ecetet is bele tenni!

100_8903.jpg

SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ TEJFELEM! (recept Valikától)

100_8931_1.jpg

 

CSIRKE HÚSLEVES! Azt hiszem ezt mindenki tud főzni, meg van a saját receptje. Én egy egész csirkét rakok bele, majd sok-sok sárgarépát, fehér répát, petrezselymet, zellert, karalábét, vöröshagymát egyben, de pucolva, fokhagymát, borst, sót, köményt, 1-2 krumplit egészben  és ha sok a lé, akkor bio csirke levesport.

101_8920_1.jpg

 

 A FŐTT CSIRKE HÚS! Lehet enni magában is, zöldséggel is és ami  marad egy finom szószba teszem bele.

 

100_8955.jpg

FŐTT HÚS FINOM SZÓSZBAN!  Egy kevés vajat a lábosba teszek, juh sajtot összetörve, 2dl tejfölt és darabokra vágott friss paprikát és fokhagymát, pici kaprot összekeverem és bele a húsokat. Egy 5-10 percig együtt főzőm és kész. Petrezselymes rizst meg mindenki tud hozzá csinálni!

100_8873.jpg

NÉGYZET FASÍRT! Fasírtot már leírtam hogyan csinálom, csak ezt tepsibe teszem és a tepsi aljára egy kis libazsírt teszek annyi elég és a tetejére is,de csak vékonyan! Gyönyörűen megsül, mint egy tepsi sütemény! Friss karalábét és sárgarépát egy kis vajon, kis vízzel, sóval megdinsztelem, petrezselyemmel és beleteszem a sós vízben megfőtt karfiol. Még egy öt percig együtt főzőm őket és kész. Egy tejfölbe beleteszek darált erős paprikát(erős pista féle) és jól összekeverem és a rózsaszín tejföl ráöntöm tálalásnál a zöldségekre!

100_8944.jpg

FORDÍTOTT SÜTEMÉNY! Egy közepes tepsit jól kivajazom az alját és az oldalát is. Nem sajnálom a vajat rá, mert különben beleragad!  Csak a vaj jó - margarin nem, mert az más anyag - és nem kell liszt! Szóval jól ki van vajazva a tepsi, beleszórók az egész aljába szétterítve, jó nagy szemű kristálycukrot, és durvára vágott diót. Aztán a megpucolom és felszeletelem az almát és citromot csepegtetek rá és gyengén megszóróm fahéjjal.  Kb.másfél kg-ot szépen sorban egyenként beborítom a tepsit kb. 2-3 sor lesz az almából, szépen a vékony szeleteket, egymásra tenni. Majd egy előre elkészített tésztát öntök rá.  4 tojás fehérjéből habot verni, majd beletenni egyenként a 4 tojás sárgáját, 4 kanál cukrot egy fél sütőport 2 dl tejfölt, és 5 púpos kanál lisztet. Végül cukros mákot vagy diót, kinek mi van öntök a tetejére. Ami majd később az alja lesz. Kb. 1 órát kell sülni 180 fokon.

Ha teljesen kihűlt a tepsi oldalánál egy késsel végig megyek, hogy szabad legyen az út és egy gyors mozdulattal megfordítom a tepsit és az alja lesz a felül. Ha sikerül akkor a tetején szépen sorakoznak a diós, cukros almák. Az alja meg vagy cukros mákos, vagy cukros diós. lehet magában is enni, lehet vanília szósszal is, ki hogy akarja!

100_8952.jpg

 

Ha valaki még vacsorára is itt marad, akkor egy ilyen magyaros tállal kínálom meg ha szereti. Esetleg, még bort vagy citromos teát tudok adni hozzá!

100_8463_1.jpg

 Amelyiket kívánod, váljék egészségedre és igazából is tudjad elfogyasztani!

Jövő héten újból jelentkezem!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr658705078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása