Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

FINOMSÁGOK KONYHÁJA, AJÁNLATOK MIT IS FŐZZEK....? 3.rész

2016. június 20. - Karácsonyi Klári

Örömmel köszöntöm, kedves Vendégeimet!

Ezen a héten a következő vegyes ajánlatom van. Mindenki kedvére válogathat és amelyik elnyeri tetszését jó étvágyat kívánok hozzá!   Nekem  most a málna a sláger, különben is nagyon szeretem!

100_9092_1_-1_ma_solat.jpg

Na lássuk az ételeket!

100_8213.jpg

 MEGGY LEVES - MÁLNÁVAL!  Már van friss meggy, egy fél kg meggyet kimagozok és felteszem főzni, citromhéj, kevés fahéj és szegfűszeg társaságában, egy csipet sóval. Ízlés szerinti cukrot teszek bele. Mivel hamar kész, rögtön elkezdem egy nagy bögrében egy  csapott evőkanál liszttel és 2 dl jó minőségű tejföllel a habarást készíteni, ha már forr óvatosan, ahogy elő van írva, belekeverem a habarást. Egyet felforr és rögtön lezárom, majd a forró levesbe bele keverem a friss málnát, amennyit gondolok. Ha már langyos vagy hideg, felvert tejszínnel vagy anélkül lehet tálalni!

100_9422.jpg

RETRÓ EBÉD: Ki emlékszik a 60-70-es években sokszor főzött és a munkahelyi éttermekben is sokszor kaptuk, köményes sertés sült, kompóttal! Ha,ha, ha......ha emlékszel rá, akkor már Te sem vagy mai csirke:-))))                 Nem savanyúság volt hozzá, hanem kompót!  Egy teflon lábosba felteszem kevés libazsírral a szeletekbe vágott sertés húst, (ki-milyen részét szeret), majd sok egész köménnyel meghintem, és sok fokhagymát préselek rá és egy zöld paprikát, borst, sót és végül felöntöm vízzel is és hagyom főni, sülni egyben fedő alatt. Mikor már majdnem kész a hús, beleteszem abba a finom szaftba a kockára vágott krumplit, kevés petrezselyemmel és vele együtt megfő. A végén leveszem a fedőt és pirosasra megsül a hús!

100_9444.jpg

 ITT A KOMPÓT, BEFŐTT hozzá, ki mit szeret. Aki nem ismeri érdemes kipróbálni milyen ízhatás együtt. Mi annak idején a munkahelyen legtöbbször, szilvát, meggyet és alma kompótot kaptunk!

100_9401.jpg

SAJTOS CSŐTÉSZTA!  A csőtésztát kifőzőm sós vízben és vajra kiszedem, az egészet összekeverem valamilyen olcsóbb sajttal és beteszem egy edénybe egy kicsit átsütöm. Majd tálaláskor, gazdagon tejföllel meglocsolóm és Old Amszterdam nevű reszelt sajtot teszek a tetejére. Ennek egy különleges finom íze van, így ez a olcsó étel is fenséges lesz!

100_8551.jpg

BUNDÁS KENYÉR MÁS MÓDON! A szikkadt kenyereket, apró darabokra vágom és leöntöm tejjel, pici sót teszek bele. Majd egy serpenyőbe kevés vajat teszek, és egy pár szem zöldborsót, végül beleöntöm a kenyereket a tejjel együtt, nem csavarom ki!  Megkeverem és ütök rá, 3-4-5- tojás, attól függ, mennyi a kenyér. Egyszer-kétszer jól megkeverem és lezárom, lefedem, hogy maradjon jó szaftos az egész. Salátával is finom és pénztárca kímélő étel!

100_9386.jpg

SONKÁBAN SÜLT VIRSLI, RIZZSEL!  Gyors, hamar kész van. A virsliket sonkába betekerem és egy serpenyőben, pici libazsírral,  fedő alatt megsütőm, kb. 10 perc. Hagyományos módon, de vajjal rizst készítek és petrezselymet, kaliforniai pirospaprikát,  pár szem zöldborsót és uborkát is szeletelek bele. Nem sót teszek , hanem ételízesítőt. Nagyon kellemes ízű lesz ez a vajas rizs. Passzol, hozzá a paprika krém, ketchup, mustár féle, ki mit szeret!

100_9041-1.jpg

RÁNTOTT CSIRKECOMB, zöldségekkel. A normális nagyságú csirkecomb, attól lesz ilyen kövérkés ,mert végig a csontnál alul be van vágva, hogy teljesen jól átsüljön (nehogy véres legyen). Így panírozom és szépen átsül. Különféle zöldségeket vajban dinsztelem egy kevés rizzsel és párolom, pici vizet és levesport is adok hozzá, sót ilyenkor nem!  Hamar minden megpuhul!

100_9451.jpg

STEFÁNIA VAGDALT! Csinálok egy sima fasírtot, jó csípősen,mert mi úgy szeretjük. Tepsinek csak az alját kizsírozom és a tetejére nem teszek semmit, szépen átsül 200 fokon. Külön főzök hozzá tojást, majd különféle zöldségeket. Lehet hozzá fejes salátát is enni, vagy jó kis paprikás vagy sima tejföllel nyakon önteni, kinek a pap, kinek a papné....

100_9458.jpg

STEFÁNIA VAGDALT! Magában is finom , bármilyen salátával fenséges étek!

100_9413.jpg

NÉMET GŐZGOMBÓC! Ez egy hagyományos német étel, érdekes a tésztája, mert szokták enni a németek édesen is, ahogy én csináltam, de sós hozzávalóval, például, tejfölös túróval sósan is. Egy semleges ízű tészta, sokféle ízesítés passzol hozzá! Cukros mákkal, dióval is  eszik. Bormártással, vanília mártással is. Vagy raguhoz, pörkölt szerű húsokhoz, garnírungnak. 

Egy hagyományos kelt tésztát kell készíteni, 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, egy csipet só, 1 egész tojás, másfél deci tej, 2 dkg vaj és 1 citrom héja reszelve. Ebből egy kelt tésztát készítünk és duplájára kelesztjük, kb. 1óra alatt. majd kisebb ököl nagyságú cipókat formázunk belőle. Majd egy lábosba forró sós víz tetejére szitát teszünk és abba tesszük a gombócókat és a gőzben fedővel lefedve szépen megfőnek. Egy tepsit kivajazunk és sorba, egymás mellé betesszük a megfőtt gombócokat és még a sütőbe egy 15 percre betesszük, hogy az alja jó pirosra megsüljön.

Kész a semleges ízű finom kelt tészta, és lehet mindenfélével enni!

f1.JPG

1275_programkep.jpg

Sokszor rendeznek ahol ennek hagyománya van Gőzgombóc, Damfnudeln, Knédli versenyeket ki készíti a legfinomabban?!

20140224_17.jpg

Akit érdekel elkészítheti, jó étvágyat hozzá!

100_9171.jpg

 Végezetül tejszínhabbal, vagy vanília fagyival különféle gyümölcsök és gyönyörű málna.....eszegetéshez!

100_9389.jpg

Örülök, ha valamelyik étel megnyerte tetszését és elkészíti!

VÁLJÉK EGÉSZSÉGÉRE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr138824318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása