Kedves Olvasóim! Ezen a héten is vegyes mindenféle ajánlattal jelentkezem! Kérem akinek kedve van rá és megfőzi, megsüti nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Rántott sertés vagy csirke hús vajas karalábé és borsó körettel: Nálunk ez mindig sláger. Rántott húst mindenki tud készíteni. A felaprított karalábét és borsót kevés vajra teszem pici vízzel és megdinsztelem fedő alatt, csak sót és borsót teszek hozzá, hogy jól érezni lehessen a finom karalábé, borsó ízt, majd petrezselymet teszek rá.
Finom sajt leves: Különféle zöldségeket egy kis libazsíron megdinsztelek ,majd felengedem és bio marhahús levesport teszek bele, bors, kömény, fűszerek. Mikor megfőtt turmixolom és reszelt sajtot, pici tejfölt teszek hozzá!
Paradicsom leves: Nagyon egyszerűen csinálom. Pici zsíron megpirítok valamilyen apró levestésztát és erre ráöntöm a házi paradicsomszószt. Pici pirospaprikát, bors, ételízesítő. Mire megfő a tészta benne, kész. Nem rántom be elég a tésztából a sűrűség, aki akar tehet bele pici cukrot is, bazsalikomot is!
Finom különlegesség! Sertés szűzérméket libazsírban, sok fokhagymával, bors, só puhára sütöm. Paprikával, zöldborsóval rizst készítek és tiszta tokaji borban (furmint) főtt almát kínálok hozzá. Az almákat felszeletelem és tiszta borba beleteszem, pici fahéj, szegfűszeg, de semmi cukor! 5 perc és kész, finom!
Csípős paprikás csirkemell: Egy tepsit kikenek libazsírral. A felszeletelt csirkemellet először darált erős Pista félével kenem meg - én készítem - majd lisztbe mártom és a tepsire teszem. Egészben hagyott burgonyát is teszek hozzá, lefedem alumínium fóliával egy órát 200 fokon sütöm, majd még 15 perc fólia nélkül.
Így tálalom, bármilyen salátával remek!
Sokan szeretik a cukkinit! Vajazott tepsibe szépen ráteszem a karikára vágott , ételízesítővel megszórt cukkiniket. Majd sűrű palacsinta tésztát készítek, -csak tejjel - és ráöntöm. Sütőben 200 fokon szépre megsütöm.
Ki miként szereti, tejföllel, reszelt sajttal tálalom!
Darált sertéshús, sajttal: Fél kg sertéshúsba elkeverek 25 dkg sajtot, 2 egész tojást, fűszereket, -ki mit szeret- és gombócokat készítek belőle, kizsírozott tepsibe teszem és fólia alatt kb. 50 percig sül 200 fokon, majd fólia nélkül 5 perc. Bármihez jó, főzelékhez stb, de én fokhagymás mártással tálaltam és rizzsel.
Főzelékhez feltétnek is finom!
Ez az amit nem lehet megunni, soha-soha nem lehet megunni...........az igazi magyar lecsót!
Azoknak ajánlom a következő három ételt, akik a könnyű ételek kedvelik! Mindenféle vegyes salátákat, hagyma, sajt, paprika, paradicsom összevágva és joghurttal vagy tejföllel leöntve, só, bors és a tükör tojással már érezhető, hogy ettünk is valamit.
Vajban párolt zöldbab és pici füstölt sonkát vágok bele, és kolbászokat vagy virslit.
Még több paradicsommal és teljesen leöntve fokhagymás tejföllel , egészen más íz!
Lecsós tarhonya, sonkában tekert virslivel és paradicsomban főtt tojással: Egy kevés libazsíron megpirítom a házi tarhonyát, majd beleteszek paprikákat, hagymát, stb és lecsósan megcsinálom, felengedem kevés vízzel, hogy a tarhonya is megpuhuljon. Szendvics sütőben megsütöm a tojást és a virslit is!
Önmagában is finom, friss kenyérrel és különféle mártásokkal!
Főtt hús tejfölös, juhtúrós, hagymás szaftban: Két recept miként tudjuk hasznosítani, ha már meguntuk a levesben megfőtt húst. Pici zsírban, egy hagymát dinsztelünk, bele a húst és tejfölt, juhtúrót kb. 5-8 perc összekeverjük és kész!
Főtt hús, csípős lecsóra rászedve, krumpli vagy rizs vagy tészta hozzá!
Lencse főzelék: A lencsét előző nap beáztatom, majd másnap reggel felteszem főzni, egy kis füstölt hússal, vagy szalonnával, vagy csak hús nélkül ételízesítővel, babérlevéllel, bors, kömény. Annyi vizet teszek rá, hogy jól ellepje a lencsét. Mikor már puha csinálok egy pohár jó tejföllel egy púpos evőkanál liszttel habarást és óvatosan belekeverem. A végén én teszek bele még ecetet, hogy pikáns legyen.
Töltött paprika: 50dkg darált sertéshús, 20 dkg rizs, 1 tojás és 1 sárgája, fűszerek, paprika, bors, só, és egy diónyi darab zsírt összekeverek és megtöltöm a paprikákat , majd felteszem ételízesítős vízben főzni. Ha kész kiveszem a paprikákat, már alig van viz a lábos alján és beleöntök saját paradicsom levet, pici cukrot és vissza a paprikákat, együtt főzőm még 15 percig. Krumpli pürét készítek hozzá.
Húsgombócos savanykás leves: Az előbb leírt gombócokat elkészítem és felteszem vízben főzni, marhahús leves porral , babér levél, bors, kömény. Mikor puha 1 tejföllel, 1 evőkanál liszttel habarást készítek és a végén még egy kis ecetet is adok hozzá.
Sertés vagy csirke hús sörtésztában: A szokásos módon előkészítjük a húsokat, klopfolóm, sózóm, majd belemártom egy nagyon sűrű palacsinta tésztában, amibe tej helyett sört öntök. Bő olajban ropogósra sütöm.
Túró rúdi palacsinta: Gyerekekkel, unokákkal is együtt készíthetjük a következő ajánlatokat. Először a palacsintára rákenünk jól a nutellát, majd sok reszelt citromhéjjal elkevert friss túrót!
Friss kalácsra vagy pirított kalácsra először a vajat kenek rá, majd különféle dzsemet. Almát, vagy egyéb gyümölcsöt lehetőleg adjunk a kicsi gyermekeknek!
Krémmel töltött kosárkák: A rétes lapokat négyzetekre vágom és hármat sarkosan olvasztott vajjal összeragasztom, majd a muffin sütőbe teszem, megsütöm szépen, 10 perc alatt. Utána bármilyen pudinggal, krémmel, gyümölcsökkel, tejszínhabbal megtöltöm a gyerekek nagy örömére!
Magyaros reggeli vagy vacsora: Aki nem vegetáriánus, biztosan szívesen fogyasztja el a kolbász, disznósajt, szalámi és egyéb finomságokat!
Gyümölcsrizs: Fele víz és fele tejben megfőzőm a rizst, így hamar megpuhul. Kihűtöm és igazi - nem növényi - felvert tejszínhabbal összekeverem. Bármilyen friss gyümölccsel, vagy apróra vágott kompóttal is nagyon finom.
Sok-sok finom édes, egészséges szőlőt együnk, ha megtehetjük.