Szines Irások

Karácsonyi Klára

Karácsonyi Klára

FINOMSÁGOK KONYHÁJA, AJÁNLATOK MIT IS FŐZZEK....? 4.rész

2016. június 26. - Karácsonyi Klári

100_9092_1_ma_solat.jpg

KEDVES VENDÉGEM!  MA IS SOK KÜLÖNFÉLE AJÁNLATOM VAN, ATTÓL FÜGG KI, MIT SZERET, mit eszik szívesebben! Kellemes válogatást kívánok!

 

100_9464_ma_solat.jpg

ZÖLDBORSÓ LEVES: Most van aktualitása ennek a friss zöldborsó levesnek. Nálam nagyon egyszerű és gyors.Egy pici libazsiron megdinsztelem a zöldborsót és az apróra vágott sárgarépát, majd  felengedem vízzel és só helyett bio ételízesítőt adok hozzá, majd egy tojásból csinálok nokedlit és bele szagatom. A friss petrezselyemmel igazi tavaszi íze van. Anno mikor a fiam 3 éves volt, nagyon szerette ezt a levest, elnevezte " kislabda"levesnek és boldogan ette a zöld "kislabdákat".....

100_9486_ma_solat.jpg

LECSÓ CSERKÉSZ KOLBÁSSZAL: Szeretem a lecsóhoz ezt a kolbászt, jó ízűnek érzem. A lecsó készítését mindenki tudja a saját receptje alapján. Azt , hogy én hogyan készítem már leírtam előzőleg,(vissza lehet keresni, Várlak nálam vendégségbe) mert ez  egy gyomor kímélő lecsó, akinek érzékeny a gyomra a zöldpaprikára és a hagymára, ettől annak sem lesz baja!

100_8903-1.jpg

HÁZI TEJFÖL, ÉN KÉSZÍTEM: Hogyan...? Sajnos csak akkor tudod megcsinálni, ha tudsz vásárolni, igazi házi tejet. Másfél liter házi  tejet felforralok megvárom amíg langyosra lehűl. Aztán beleöntök egy üvegbe fél liter nagyon jó minőségű tejfölt. Minél magasabb zsírtartalmú legyen.(20-24 %) Jól megkeverem, lezárom az üveg fedőjével és becsavarom egy törülközö félébe, hogy melegen tartsa és sötétben. Este csinálom és hűtő nélkül ott marad a konyha pulton a nagy törülközőbe teljesen becsomagolva.  Reggel kitakarom és már az üveget berakom a hűtőbe. Délután előveszem , jól megkeverem és már érezni, hogy tejföl lett belőle. Másnap már finom sűrű, krémes tejföl. Ha nagyon sűrűt akarsz akkor egy kicsivel még kevesebb tejet tegyél bele. További tejfölöd úgy lesz mindig, ha az üveg alján mikor már kb. fél liter marad,akkor megint ráönteni friss, forralt, langyos házi tejet, éjjelre bebugyolálni és így tovább... utána mindig hűtőbe tartani. Ezt a receptet nem én találtam ki, Valikától kaptam!

100_9633_ma_solat.jpg

VITAMIN TÁNYÉR: A spárgát először megfőzőm sós, pici ecet, pici cukros lében, a kis sárgarépákat és a kukoricát vajban megpárolom és hozzáteszem a vajas szaftba a spárgákat. A külön lábosban fokhagymával megdinsztelt és lesütött  pipi felső combot mellé teszem. Besamel mártással, (Vaj, liszt és tej és pici majonézzel elkevert ) leöntöm.

100_9588_ma_solat.jpg

 LUCSKÓS KÁPOSZTA: Sári néni kedvence. A nagynéném ha jött hozzánk mindig ezt kellett főzni. Nagyon egyszerű.  Megfelelő nagyságú kisebb fej fehér káposztát szépen apróbb darabokra összevágni, ne felejtsd el a torzsát kivágni! Egy fazékba előzőleg fel kell tenni vízben kb fél kg sertés húst, combot, oldalast, tarját ki-mit szeret. Ételízesítőt teszek hozzá nem sót, majd köményt elég sokat és fokhagymát is bőven és egy kevés őrölt pirospaprikát! Mikor a főtt hús már félig puha, akkor beletenni a káposztákat és mire a káposzta megfőtt akkora a sertés hús is puha. Készíts egy nagy bögrébe egy pohár tejföllel és egy púpos evőkanál liszttel habarást és az előírt módon ( többször leírtam ) óvatosan belekeverni a káposztába. Egyet-kettőt felforr és kész. Kaprot is tehetünk bele, finom íze lesz.

100_9505_ma_solat.jpg

GYORS 15 PERCES EBÉD: A zöldbabot felteszem vajban megpárolni, bors, só vagy ételízesítő, kömény és pici kapor, petrezselyem. Amíg megpuhul, egy másik serpenyőben egy pici libazsírban megsütőm, átmelegítem a bio tavaszi felvágott szeleteket. Kész az ebéd.. jó étvágyat!

100_9477_ma_solat.jpg

GYORS VADAS PÓTLÓ: Apróra összevágok, sárgarépát, fehér répát, kevés zellert, 2 szem babérlevéllel és egy mokkás kanál zsírral, bio marhahús levesporral felteszem kevés vízben főni. Közben kifőzőm a csőtésztát és vajra kiszedem. Majd a vásárolt friss, főtt  gépsonkába a már  jól megfőtt zöldségeket beletekerem és a megmaradt kevés finom, tömény főzővízbe beleteszek egy fél kávéskanál cukrot, egy kávés kanál lisztet, egy evőkanál mustárt és 2 dl tejfölt. Összekeverem egyet forr és kész a finom vadas szaft.

100_9630_ma_solat.jpg

CSOKIS TÉSZTA: Édesség gyanánt a már kész kifőtt tésztára rá lehet tenni, kakaós cukrot két evőkanál tejjel és 5 dkg vajjal megmelegíteni, hogy minden elolvadjon. Vagy egyszerűen a meleg tésztára nutellát rákanalazni és összekeverni. Naracs lekvárt tettem a tetejére, de a csoki kedvelőknek anélkül is finom!

100_9395.jpg

Még sikerült gyönyörű cseresznyét kapnom a piacon, így ezen a héten még egy tálból cseresznyéztünk!

100_9047_1.jpg

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT kívánok, ha esetleg van kedve valamit megfőzni!

Jövő héten megint jelentkezem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr768844300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása