Ma is sok finom falatot kínálok a kedves Olvasóimnak!
Amennyiben szívesen elkészíti, váljék egészségére!
HIDEG UBORKA LEVES! Az uborkát én meghámozom, legyalulom, gyengém sózóm, kaport, fokhagymát teszek bele. Fűszereket, ki mit szeret, bors, pici kömény, majd egy nagy kefirt öntök rá és egy dl. tejfölt. Hidegen tálalom.
SÜLT KOLBÁSZ! A szaftjában főtt krumplival, és mindenféle salátával kiváló. Egy kisebb tepsibe egy pici vizet öntök, semmi zsírt és jól megszurkálom villával a nyers kolbászokat. Sütőben addig sütőm míg szép piros nem lesz!
GRÍZ GALUSKA LEVES! Mindenféle zöldséget, jól megpirítok egy kis libazsíron,majd felengedem, ételízesítőt és bio marhahús levesport teszek hozzá. Egy tojás és annyit grízt teszek hozzá, hogy nagyon gyenge tészta legyen, pici sót, petrezselymet is és pontosan félórát hagyom állni. Akkor bele főzőm, kanállal bele szaggatom a levesbe, addigra már a zöldségek is puhák.
ÜNNEPI LIBACOMB! Mivel a liba egy száraz hús én mégis szaftos, vaj puha libacombot szoktam csinálni, és nem a sütőben sütöm, hanem a tűzhelyen lábosban. Egy lábosba teszek elég sok libazsírt, hagymát, sok fokhagymát és a megmosott szép libacombokat, alul a csontnál bevágom és meg sózóm, fűszerezem, de csak hagyományos fűszerekkel. Én nem szeretem a rozmaringot ételben, mert nekem "karácsonyfa íze van". A jó fokhagymást finom, puha, szaftos libacombot szeretem. A lábosba vizet öntök rá és elkezdem fedő alatt puhára főzni a combokat, és rögtön beleteszek egészben kisebb krumplikat is, remek íze lesz így a köretnek is. Majd ha már látom, hogy finom puha a hús, akkor leveszem a fedőt és szép pirosra sütöm, minden víz elpárolódik, csak a finom zsír marad meg. Párolt káposztával, savanyúsággal, ki, hogyan szereti tálalom!
KÖNNYŰ KELKÁPOSZTA! Megfőzőm kevés ételízesítős, köményes, fokhagymás vízben a káposztát, majd paprikás joghurtot vagy tejfölt öntök rá, kevés sült vagy grillezett sonkát, sovány csülköt dobok a tetejére és juh túrót. Nagyon finom ízhatás!
RÁNTOTT CSIRKE! Mindig nyerő és megunhatatlan nálunk. A combokat alul a csontnál bevágom, mert nem szeretem a csontnál véres nem jól átsült húsokat. Megsózóm és a szokásos módon panírozom és közepes lángon bő olajban kisütőm. Bármilyen zöldség, saláta, rizs, krumpli finom hozzá.
SAJTOS PUFFANCS! 30 dkg reszelt sajtot, 2 tojást és 2 csapott evőkanál lisztet, sót, borsót összekeverek, vizes kézzel, gombócokat formálok, és forró, bő olajban pár perc alatt kisütőm. Vigyázni kell nehogy megégjen! Friss saláta tejföllel, joghurttal,- kinek hogy- nagyon finom hozzá!
PALACSINTA DÖMPING! Mindenkinek van bevált palacsinta receptje, én mindig mérés nélkül csinálom. Egy kis lábosban 2 tojást felverek habverővel, majd pici só egy kávéskanál cukor és 5-6 dl tejet öntök hozzá és annyi lisztet, hogy elég sűrű legyen. Kézi habverővel jól elkeverem és soha nem lesz csomós, nem ragad és finom puha, de csak tejjel készítem, se szódát, se sütőport nem teszek bele. Ez a sima palacsinta. vagy egy kimondottan élesztős palacsinta, az nagyon puha és vastagabb mint a másik. Ebből egy palacsinta is elég. Ezer féle töltési variáció van. Nálunk most, diós- meggyes, vagy "túrórudis" alulra nutella és rá citromhéjjal megkevert túró! Vagy sima túróval és eper dzsemmel, vagy narancs dzsemmel.
CSOKIS DIÓS PALACSINTA! A cukrozott darált diót leöntöm kevés forró tejjel, egy jó kis massza lesz belőle. A palacsintára először vékonyan baracklekvárt kenek, majd a dió masszát, és folyékony csokit. Ünnepi fogás!
VACSORÁRA! Sokszor kaptam gyerekkoromban az anyukámtól. Nyáron paprika, paradicsommal, télen citromos teával. Zsírban lesütött fokhagymás húsi és ilyenkor vékonyan megkente zsírral és a húsból apró szeleteket vágott rá. Nagyon finom volt! Pecsenyezsíros kenyér húsival!
Reggelire, vacsorára ne feledkezzünk el néha az egyszerű, de nagyon finom ételekről sem! Kávé vagy kakaó, vagy tej, finom friss kaláccsal vagy vajas kenyérrel!
RETRÓ SZENDVICS! Ha kedves vendégek várunk, akiért érdemes ennyit dolgozni, biztosan szívesen fogyasztja el az ilyen szendvicseket.!
FINOM SÜTIK! Ajándékba kaptam ezeket a francia stílusú finom sütiket. Az egyik csokis, mogyorós és nugátos krémmel van. A másik egyszerű finom piskóta van megsütve félgömb formára és kettévágva tejszínes vaníliával töltve és fehér csokival leöntve! A tetején ehető 24 karátos hajszálvékony arany fűst!
FINOM GYÜMÖLCSÖK! Simán vagy tejszínhabbal vagy vanília fagyival!